Wykonanie
Zbyt rzadko piekę serniki. Darzę je szczególną atencją, zawsze w gościach rzucam się na nie w pierwszej kolejności, a robię je od wielkiego dzwonu. Do takich szczególnych okazji można zaliczyć wydanie kolejnego numeru magazynu „Kocioł”, który jest współtworzony przez
grono dolnośląskich blogerów kulinarnych.Cieszę się, że mam możliwość działać w „Kotle”, bo od kiedy wróciłam do pracy, trochę mniej myślę o kulinariach, coraz częściej brakuje mi czasu na szukanie inspiracji, coraz rzadziej gotuję coś z myślą o późniejszej publikacji. „Kocioł” motywuje do działania i
daje poczucie przynależenia do wspólnoty, przy okazji zapewniając to przyjemne uczucie bezinteresownego dzielenia się. A dzielimy się naprawdę samymi dobrociami. W numerze styczniowo-lutowym skupiliśmy się wokół tematu
soczewicy i
czekolady.Wiem, wiem… sernik nie jest pierwszym skojarzeniem, kiedy myślimy o
czekoladzie. Co innego brownie – ciężkie, intensywne w smaku ciasto
czekoladowe. Nie ja pierwsza zauważyłam, że świetnie nadaje się ono na spód do sernika, tworząc z nim piękną, kontrastową kompozycję o dekadenckim smaku.Przepis można modyfikować, dodając do masy serowej
masło orzechowe, tahini,
orzechy albo
owoce. Ciasto w trakcie pieczenia wyrasta, ale jak to sernik łagodnie opada podczas stygnięcia. Nie polecam przechowywać sernikobrownie w lodówce, bo spód robi się nieprzyjemnie twardy.
Składniki na brownie (na tortownicę o średnicy 22 cm):125 g
masła150 g
gorzkiej czekolady3
jaja90 g
cukru trzcinowego Damerara100 g
mąki pszennej10 g
kakao1 łyżeczka ekstraktu z
waniliisernik:500 g półtłustego
twarogu (2 kostki)125 g
cukru pudru3
jajka100 g
jogurtu greckiego lub kwaśnej
śmietany 18%2 łyżeczki ekstraktu z
waniliiMasło przełóż do rondelka i rozpuść, następnie zdejmij z kuchenki i wrzuć posiekaną
czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.
Jajka ubij z
cukrem i ekstraktem
waniliowym. Zmiksuj z
mąką i
kakao, na koniec dodając przestudzoną
czekoladę z
masłem.Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.W międzyczasie przygotuj masę
serową:
twaróg zmiel trzykrotnie lub wrzuć do dużego kielicha blendera razem z pozostałymi składnikami i dokładnie miksuj przez około 3 – 5 minut (zależy do sprzętu). Masa nie powinna
mieć grudek i być dość rzadka. Jeśli nie masz tak pojemnego kielicha, to
twaróg zmiel, a
potem wymieszaj dokładnie z resztą składników (możesz użyć też niezbyt wodnistego
twarogu z wiaderka).Podpieczone brownie wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160°C. Na ciasto
czekoladowe wylej masę
serową, wyrównaj i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut.Po upieczeniu ciasto studź w uchylonym piekarniku.
Related PostsCiasto
czekoladowe, tudzież brownie, i słów kilka o Donnie Hay
Tarta z
orzeszkami ziemnymi,
kajmakiem i
czekoladąMakowiec zawijany z
białym makiemDyniowa
tarta (waniliowa)
Faworki (chrusty)