ßßß
Składniki na brownie (na tortownicę o średnicy 22 cm):125 g masła150 g gorzkiej czekolady3 jaja90 g cukru trzcinowego Damerara100 g mąki pszennej10 g kakao1 łyżeczka ekstraktu z waniliisernik:500 g półtłustego twarogu (2 kostki)125 g cukru pudru3 jajka100 g jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany 18%2 łyżeczki ekstraktu z waniliiMasło przełóż do rondelka i rozpuść, następnie zdejmij z kuchenki i wrzuć posiekaną czekoladę. Mieszaj do rozpuszczenia.Jajka ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym. Zmiksuj z mąką i kakao, na koniec dodając przestudzoną czekoladę z masłem.Masę wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj powierzchnię i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 20 minut.W międzyczasie przygotuj masę serową: twaróg zmiel trzykrotnie lub wrzuć do dużego kielicha blendera razem z pozostałymi składnikami i dokładnie miksuj przez około 3 – 5 minut (zależy do sprzętu). Masa nie powinna mieć grudek i być dość rzadka. Jeśli nie masz tak pojemnego kielicha, to twaróg zmiel, a potem wymieszaj dokładnie z resztą składników (możesz użyć też niezbyt wodnistego twarogu z wiaderka).Podpieczone brownie wyjmij z piekarnika i zmniejsz temperaturę do 160°C. Na ciasto czekoladowe wylej masę serową, wyrównaj i ponownie wstaw do piekarnika. Piecz przez 30-35 minut.Po upieczeniu ciasto studź w uchylonym piekarniku.



Related PostsCiasto czekoladowe, tudzież brownie, i słów kilka o Donnie HayTarta z orzeszkami ziemnymi, kajmakiem i czekoladąMakowiec zawijany z białym makiemDyniowa tarta (waniliowa)Faworki (chrusty)