Wykonanie
Czekoladowe love...
Intensywnie
czekoladowy suflet to deser idealny na walentynkowy dzień i nie tylko... Na zewnątrz delikatna skorupka, w środku płynna postać
czekoladowego musu. Nie sposób mu się oprzeć, już pierwsza łyżeczka zniewala..., a każda kolejna sprawia, że czujemy coraz większą miłość nie tylko do tego deseru, ale i do osoby, która go dla nas przygotowała.
Czekolada to skuteczny afrodyzjak! :)Warto obserwować suflet w czasie pieczenia, aby wyjąć go w odpowiednim momencie. Według mnie najlepiej smakuje, kiedy urośnie i delikatnie się zarumieni na zewnątrz, a w środku pozostanie mokry. Czas pieczenia takiego sufletu to około 7 minut. :) Jeśli chcemy, aby był upieczony całkowicie, tzn. bez mokrego środka, trzeba go piec około 10-12 minut. Pozostaje mi życzyć Wam wielu romantycznych,
czekoladowych chwil w walentynki i nie tylko...:)Składniki na dwie kokilki (o średnicy około 10cm):70 g
czekolady gorzkiej,60 g
masła,2
jajka,3 łyżki
cukru pudru (u mnie
cukier trzcinowy utarty w moździerzu na puder),2,5 łyżki
mąki pszennej tortowej.
Przygotowanie:
Jajka ucieramy dokładnie z
cukrem pudrem na bardzo puszystą masę. Może to zająć 6-7 minut.
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z
masłem rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu.Do ubitych
jajek wsypujemy stopniowo
mąkę, mieszamy delikatnie łyżką lub trzepaczką. Następnie dodajemy rozpuszczoną, ciepłą
czekoladę z
masłem, mieszamy.Kokilki smarujemy
masłem i wypełniamy
czekoladową masą.Pieczemy od 7 - 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 °C, aż suflety trochę urosną i zarumienią się. Podajemy na ciepło.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI! :))