ßßß Cookit - przepis na Wędzona polędwica

Wędzona polędwica

nazwa

Wykonanie

Soczysta, wędzona polędwica mojego taty. Tajemnica jej idealnego smaku tkwi w długim wędzeniu w niskiej temperaturze:) Polecam zwłaszcza na święta z chrzanem, pyszna:)
Wędzona polędwica
Składniki
5kg schabu bez kości
Saletra
1kg soli z saletrą
10 litrów zimnej wody
15 listków laurowych
20 ziaren ziela angielskiego
1 paczka pieprzu ziarnistego
1 główka czosnku
Sposób przygotowania
Krok 1
Do wody dodajemy sól i resztę składników. Czosnek wyciskamy. Mięso umyte wkładamy do zalewy na 7-10 dni. Wędzimy około 2-3 dni w niskiej temperaturze
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 5.0/ 10 (5 votes cast)
Wędzona polędwica, 5.0 out of 10 based on 5 ratings
Podobne wpisy
Grochówka na wędzonce
Karkówka pieczona z pieczarkami
Żeberka w sosie sojowym z miodem i czosnkiem
Rolada włoska z oliwkami, bazylią i mozzarellą
Schab z suszonymi pomidorami, kaparami i camembertem
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/03/6790/wedzona-poledwica