Wykonanie
Schabik podobnie robiony widziałam na portalu mniam mniam.pl .Jednak mój jest nieco inny aczkolwiek inspirowany pomysłem. Wyszło cudo - na pewno zagości na moim
stole dużo częściej bo jest aromatyczne, soczyste i smaczne :)

- 1,3 kg
schabu wieprzowego bez kości- garść świeżej
bazylii- garść świeżej
natki pietruszki- 4 ząbki
czosnku- 8
suszonych pomidorów ( takich z zalewy oliwowej) + zalewa-
sól,
pieprzSchab myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacinamy na wierzchu delikatnie nożem tak, aby nacięcia były głębokie ale nie przecięły
mięsa na pół. Mniej więcej tak to ma wyglądać :
Bazylię,
pietruszkę drzemy na kawałeczki . Drzemy, gdyż podczas cięcia nożem za dużo nam "dobroci" z
ziół ucieka.
Pomidory kroimy w kawałeczki,
czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy łyżkę zalewy z
pomidorów i mieszamy.
Schab obsypujemy
solą i
pieprzem. W zagłębienia wkładamy naszą
ziołowo -
pomidorową masę. Całość związujemy sznurkiem, żeby "zszyć" nacięcia i uformować zgrabną pieczeń.

Znów odrobinę posypujemy
solą i
pieprzem a następnie wykorzystując
olej z zalewy obsmażamy
mięso z każdej strony. Po obsmażeniu układamy
mięso w naczyniu żaroodpornym , zalewamy tłuszczem ze smażenia, zakrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu- bez termoobiegu 180C) i pieczemy 75 minut, zdejmujemy folię o dopiekamy jeszcze 15-20 min.
Mięso należy wyjąć z piekarnika i odstawić na co najmniej 15 minut żeby odstało swoje i wtedy dopiero można kroić.

