SkładnikiCiasto1 margaryna (w temperaturze pokojowej)1 szklanka cukru pudru6 jaj6 łyżek oliwy2 szklanki mąki pszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakao1/2 szklanki maku (suchego)zapach rumowyPolewa kakaowa50g margaryny5 łyżek cukru kryształu2 łyżki mleka2 łyżki kakaoSposób przygotowaniaCiastoKrok 1Utrzeć margarynę z cukrem, następnie dodawać po jednym jajku, ciągle miksując. Wlać oliwę, potemmąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej miksować. Dodać zapach rumowy.Krok 2Ciasto podzielić na 3 części (tak, tak... brudzimy aż 3 miski:P). Do jednej z nich dodać mak i zmiksować, do kolejnej kakao, a do trzeciej nie dodawać nic.Krok 3Do długiej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy kolejno:- część masy z makiem- część masy z kakao- całą masę bez dodatków- resztę masy z kakao- resztę masy z makiem.Krok 4Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 50 minut.Polewa kakaowaKrok 5W małym garnuszku rozpuścić margarynę z cukrem, dodać mleko oraz kakao. Podgotować około 5 minut, co jakiś czas mieszając.Ciasto polać ciepłą polewą.