ßßß Cookit - przepis na Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem

Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Spód
1,5 szklanki mąkki pszennej
1 opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki cukru brązowego (może być zwykły kryształ)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 średnie jaja
3 łyżki kakao
250 gram masła (może być margaryna)
6 łyżek czerwonego wina
2 łyżki mleka (ewentualnie woda)
Karmelizowane pestki
100 gram masła
1/5 szklanki cukru
200 gram pestek słonecznika
Masa
1 puszka masy krówkowej gotowej ((albo gotowane mleko skondensowane słodzone))
1 kostka masła
Sposób przygotowania
Spód
Krok 1
W rondelku rozpuszczamy masło. Dodajemy do niego cukry, kakao, mleko oraz wino. Składniki zagotowujemy. Do gotowej masy dodajemy żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z białek (z dodatkiem szczypty soli) i lekko mieszamy z pozostałym ciastem. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej blachy ( u mnie wymiary 40/25cm) i pieczemy około 40-45 m w 180 stopniach.
Karmelizowane pestki słonecznika
Krok 2
Składniki umieszczamy w rondelku ( pestki, masło, cukier) i gotujemy na małym ogniu do momentu aż masło się wchłonie, a na pestkach powstanie skorupka z cukru (trwa to około 20 minut, także trzeba uzbroić się w cierpliwość;) )
Masa
Krok 3
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z masą krówkową. Jeśli nie mamy gotowej masy krówkowej możemy sami ugotować mleko skondensowane słodzone (3 godziny na wolnym ogniu). Do masy dodajemy lekko przestudzone pestki słonecznika i mieszamy.
Krok 4
Na przestudzony biszkopt wylewamy gotową masę. Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby masa zastygła. Smacznego
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3217/ciasto-toffi-z-prazonym-slonecznikiem