Wykonanie
SkładnikiSpód1,5 szklanki
mąkki pszennej1 opakowanie
cukru waniliowego3/4 szklanki
cukru brązowego (może być zwykły kryształ)1 łyżeczka
proszku do pieczenia4 średnie
jaja3 łyżki
kakao250 gram
masła (może być
margaryna)6 łyżek
czerwonego wina2 łyżki
mleka (ewentualnie
woda)Karmelizowane pestki100 gram
masła1/5 szklanki
cukru200 gram pestek
słonecznikaMasa1 puszka masy krówkowej gotowej ((albo gotowane
mleko skondensowane słodzone))1 kostka
masłaSposób przygotowaniaSpódKrok 1W rondelku rozpuszczamy
masło. Dodajemy do niego
cukry,
kakao,
mleko oraz
wino. Składniki zagotowujemy. Do gotowej masy dodajemy
żółtka,
mąkę z
proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ubijamy na sztywno pianę z
białek (z dodatkiem szczypty
soli) i lekko mieszamy z pozostałym
ciastem. Ciasto przelewamy do wcześniej przygotowanej blachy ( u mnie wymiary 40/25cm) i pieczemy około 40-45 m w 180 stopniach.Karmelizowane
pestki słonecznikaKrok 2Składniki umieszczamy w rondelku ( pestki,
masło,
cukier) i gotujemy na małym ogniu do momentu aż
masło się wchłonie, a na pestkach powstanie skorupka z
cukru (trwa to około 20 minut, także trzeba uzbroić się w cierpliwość;) )MasaKrok 3
Masło w temperaturze pokojowej miksujemy z masą
krówkową. Jeśli nie mamy gotowej masy krówkowej możemy sami ugotować
mleko skondensowane słodzone (3 godziny na wolnym ogniu). Do masy dodajemy lekko przestudzone
pestki słonecznika i mieszamy.Krok 4Na przestudzony
biszkopt wylewamy gotową masę. Wkładamy do lodówki na parę godzin, aby masa zastygła. Smacznego