Wykonanie
Miałam poranek tylko dla siebie, bo dzieci spały, więc udało mi się upiec wszystko, na co miałam ochotę. Przedstawiam Wam Piernik z
wiśniami. Konkursowicze tak mnie nakręcili na piernik, że nie myślałam zbyt długo nad menuSkładnikiciasto3
jajka0,5 kostki
masła200g
miodu (niepełna szklanka)1 i 3/4 szkl
mąki pszennej0,5 szkl
cukru1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1
przyprawa do piernika2 łyżki
kakao3 łyżki
śmietanyprzełożenie1 słoik
konfitury wiśniowej1
galaretka wiśniowapolewa2 łyżki
margaryny2 łyżki
cukru2 łyżki
kakao2 łyżki
wodyposypka
orzechy włoskieSposób przygotowaniaKrok 1Miękkie
masło ucieramy z
cukrem, dodajemy
żółtka ucierając. Dodajemy kolejno
miód,
mąkę,
sodę,
przyprawę i
kakao. Ubijamy
białka osobno z odrobiną
cukru i
soli i dodajemy do masy delikatnie ucierając.Krok 2Piec ok. 50 minut w 180*C w keksówce wyłożonej pergaminem.Krok 3
Konfiturę zagotować w garnku. Dodać
galaretkę. Można przekładać ciasto, bo moja
konfitura ma chyba z 95%
owoców i jest bardzo gęsta. Jeśli macie rzadszą poczekajcie, aż zgęstnieje, aby nie wypłynęła.Krok 4Wszystkie składniki na polewę włożyć do metalowego kubka i podgrzewać na ogniu. Kiedy wszystko się rozpuści, można smarować ciasto. Na koniec posypać
orzechami włoskimi. Pycha!