ßßß
Miałam poranek tylko dla siebie, bo dzieci spały, więc udało mi się upiec wszystko, na co miałam ochotę. Przedstawiam Wam Piernik z wiśniami. Konkursowicze tak mnie nakręcili na piernik, że nie myślałam zbyt długo nad menuSkładnikiciasto3 jajka0,5 kostki masła200g miodu (niepełna szklanka)1 i 3/4 szkl mąki pszennej0,5 szkl cukru1,5 łyżeczki sody oczyszczonej1 przyprawa do piernika2 łyżki kakao3 łyżki śmietanyprzełożenie1 słoik konfitury wiśniowej1 galaretka wiśniowapolewa2 łyżki margaryny2 łyżki cukru2 łyżki kakao2 łyżki wodyposypkaorzechy włoskieSposób przygotowaniaKrok 1Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka ucierając. Dodajemy kolejno miód, mąkę, sodę, przyprawę i kakao. Ubijamy białka osobno z odrobiną cukru i soli i dodajemy do masy delikatnie ucierając.Krok 2Piec ok. 50 minut w 180*C w keksówce wyłożonej pergaminem.Krok 3Konfiturę zagotować w garnku. Dodać galaretkę. Można przekładać ciasto, bo moja konfitura ma chyba z 95% owoców i jest bardzo gęsta. Jeśli macie rzadszą poczekajcie, aż zgęstnieje, aby nie wypłynęła.Krok 4Wszystkie składniki na polewę włożyć do metalowego kubka i podgrzewać na ogniu. Kiedy wszystko się rozpuści, można smarować ciasto. Na koniec posypać orzechami włoskimi. Pycha!