Wykonanie
Zastanawiacie się co upiec na święta? Spróbujcie pysznego korzennego piernika, bo to przecież z jego zapachem kojarzą nam się Święta Bożego Narodzenia. O to przepis, który znalazłam na blogu u Eksplozji Smaku ... zapraszam :-)Składniki:200 g
miodu1 i 3/4 szkl.
mąki pszennej1/2 szkl.
cukru3
jajka125 g
masła1 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej1 i 1/2 łyżki
przyprawy do piernika3 łyżki gęstej kwaśnej
śmietanydo przełożenia:1 słoik
dżemu lub powideł (ok. 350 g)1 opakowanie
galaretki na polewę:2 łyżki
kakao2 łyżki
cukru2 łyżki
wody50 g
margarynyWykonanie:Miękkie
masło utrzeć z
cukrem, dodawać po
żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać stopniowo
miód,
mąkę z
sodą,
przyprawę piernikową i
śmietanę. Można dodać również półtora łyżki
kakao dla koloru.
Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać.Formę (keksówkę) o dług. ok. 32 cm wysmarować tłuszczem i obsypać
bułką tartą, po czym przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec w temp. 160 st. ok. 1 godz. do tzw. "suchego patyczka".
Dżem lub powidła zagotować, ściągnąć z ognia i wsypać
galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.Upieczone i wystudzone ciasto, wyjąć z keksówki, przekroić wzdłuż na trzy części i przełożyć
dżemem z
galaretką.Na wierzch zrobić
polewę czekoladową.
Kakao zagotować z
cukrem i
wodą, a następnie rozpuścić w nim
margarynę. Gotową polewę wylać na wierzch piernika, odstawić do zastygnięcia.Smacznego :-)