ßßß
Zastanawiacie się co upiec na święta? Spróbujcie pysznego korzennego piernika, bo to przecież z jego zapachem kojarzą nam się Święta Bożego Narodzenia. O to przepis, który znalazłam na blogu u Eksplozji Smaku ... zapraszam :-)Składniki:200 g miodu1 i 3/4 szkl. mąki pszennej1/2 szkl. cukru3 jajka125 g masła1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej1 i 1/2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki gęstej kwaśnej śmietanydo przełożenia:1 słoik dżemu lub powideł (ok. 350 g)1 opakowanie galaretki na polewę:2 łyżki kakao2 łyżki cukru2 łyżki wody50 g margarynyWykonanie:Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodawać po żółtku ciągle ucierając. Następnie dodawać stopniowo miód, mąkę z sodą, przyprawę piernikową i śmietanę. Można dodać również półtora łyżki kakao dla koloru. Białka ubić na sztywno i dodać do masy, delikatnie wymieszać.Formę (keksówkę) o dług. ok. 32 cm wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą, po czym przełożyć do niej ciasto, wyrównać wierzch.Piec w temp. 160 st. ok. 1 godz. do tzw. "suchego patyczka".Dżem lub powidła zagotować, ściągnąć z ognia i wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać, odstawić do wystudzenia.Upieczone i wystudzone ciasto, wyjąć z keksówki, przekroić wzdłuż na trzy części i przełożyć dżemem z galaretką.Na wierzch zrobić polewę czekoladową. Kakao zagotować z cukrem i wodą, a następnie rozpuścić w nim margarynę. Gotową polewę wylać na wierzch piernika, odstawić do zastygnięcia.Smacznego :-)


