Składnikibiszkopt5 jajek1 szklanka mąki1 szklanka cukru1/2 szklanki oleju2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki wiórków kokosowych1/2 szklanki maku1 łyżka kakaoprzełożenie1/2 słoika dżemu porzeczkowego1 opakowanie kremu karpatkowegopolewa50g margaryny1 łyżka kakao1 łyżka cukruSposób przygotowaniaKrok 1Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, potemolej i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na 3 części: do jednej dodajemy wiórki kokosowe, do drugiej mak, a do trzeciej kakao.Krok 2Na wyłożoną papierem do pieczenia dużą blaszkę nakładamy na przemian po łyżce każdej masy, aż do wyczerpania składników. Pieczemy ok. 30 minut w 180°C. Studzimy i przekrawamy na pół.Krok 3Krem przyrządzamy wg przepisu na opakowaniu (możemy też zrobić go sami). Dolną połowę biszkoptu smarujemy dżemem porzeczkowym i nakładamy krem. Przykrywamy górną częścią, lekko dociskając.Krok 4Margarynę, cukier i kakao podgrzewamy, aż powstanie gładka masa. Jak ostygnie, polewamy nią ciasto i posypujemy wiórkami kokosowymi.