ßßß Cookit - przepis na Śledzie w śmietanie z krylkami po borowiacku

Śledzie w śmietanie z krylkami po borowiacku

nazwa

Wykonanie

Danie w sam raz na piątkowy obiad. Aż ślinka cieknie. Autorka – Teresa Kropidłowska.
Składniki
5 płatów śledziowych (marynowane lub solone)
1 duże winne jabłko
1 cebula
3 ogórki konserwowe
mleko (do wymoczenia)
400g kwaśnej śmietany
3 łyżeczki cukru
sól (przy kwaśnych śledziach)
pieprz
ziemniaki (ugotowane w łupinach (krylki))
Sposób przygotowania
Krok 1
Solone filety śledziowe opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku przez kilka godzin.
Marynowane śledzie tylko opłukać wodą i osuszyć.
Krok 2
Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz.
Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ogórki także zetrzeć na tarce.
Krok 3
Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśli
śmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka.
Krok 4
Podawać z
ziemniakami w mundurkach.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)
Śledzie w śmietanie z krylkami po borowiacku - danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Podobne wpisy
Śledzie po grecku – danie konkursowe
Śledzie w oleju z cytryną – danie konkursowe
Domowy paprykarz szczeciński – danie konkursowe
Jarzynowy krem z groszkiem ptysiowym
Barszcz ukraiński
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/12/11727/sledzie-w-smietanie-z-krylkami-po-borowiacku-danie-konkursowe