Danie w sam raz na piątkowy obiad. Aż ślinka cieknie. Autorka – Teresa Kropidłowska.Składniki5 płatów śledziowych (marynowane lub solone)1 duże winnejabłko1 cebula3 ogórki konserwowemleko (do wymoczenia)400g kwaśnej śmietany3 łyżeczki cukrusól (przy kwaśnych śledziach)pieprzziemniaki (ugotowane w łupinach (krylki))Sposób przygotowaniaKrok 1Solone filety śledziowe opłukać zimną wodą i wymoczyć w mleku przez kilka godzin.Marynowane śledzie tylko opłukać wodą i osuszyć.Krok 2Śmietanę wymieszać z cukrem, można posolić i dodać pieprz.Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Ogórki także zetrzeć na tarce.Krok 3Wszystko wymieszać ze śmietaną. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Jeśliśmietana jest zbyt gęsta, można dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub mleka.Krok 4Podawać zziemniakami w mundurkach.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 10.0/ 10 (3 votes cast)Śledzie w śmietanie z krylkami po borowiacku - danie konkursowe, 10.0 out of 10 based on 3 ratingsPodobne wpisyŚledzie po grecku – danie konkursoweŚledzie w oleju z cytryną – danie konkursoweDomowy paprykarz szczeciński – danie konkursoweJarzynowy krem z groszkiem ptysiowymBarszcz ukraiński