Wykonanie
Przepis przywieziony od Bratowej czekał prawie rok na realizację.Skład był dla mnie zaskoczeniem,nie przypuszczałabym,że gotowane
ziemniaki można połączyć z
jabłkiem,tworząc bardzo pyszne danie.W przepisie,niestety nie odpisałam tytułu książki/gazety,z której pochodzi,proponuje się podać je z listkiem
bazylii,ja jednak polałam je
śmietaną i posypałam
cukrem i uważam pomysł za trafiony.
Bazylia jest więc tylko elementem dekoracyjnym:)
1 kg
ziemniaków1
jabłkosól,
pieprz,
gałka muszkatołowatłuszcz do smażenia
śmietana z
cukrem do polania na talerzu-opcjonalnie
Ziemniaki gotuję w mundurkach nie dłużej niż 8 min.Odcedzam,obieram z łupinek i ścieram na grubej tarce.Obrane
jabłko ścieram również na grubej tarce i po chwili,jak puści sok,odciskam z jego nadmiaru,dodaję do
ziemniaków.Doprawiam,formuję małe kotleciki i smażę na złoto z obu stron na rozgrzanej patelni.Na talerzu polewam
śmietaną i posypuję
cukrem.Smacznego!!!