ßßß Cookit - przepis na Przekładaniec z wiśnią

Przekładaniec z wiśnią

nazwa

Wykonanie

Składniki
3 białka (ciasto)
3 żółtka (ciasto)
0,5 szkl cukru (ciasto)
1/3 szkl miodu (ciasto)
1 szkl mąki pszennej (ciasto)
0,25 szkl mąki ziemniaczanej (ciasto)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (ciasto)
1 łyżka margaryny (ciasto)
1 łyżka z czubem śmietany (ciasto)
2 łyżeczki kakao (ciasto)
0,5 słoika konfitury z wiśni (do przełożenia)
50ml wiśniówki (do nasączenia ciasta)
0,5 szkl mocnej kawy rozpuszczalnej (do nasączenia ciasta)
300ml mleka (krem śmietankowy)
1 torebka gotowej śmietankowej masy do tortów (krem śmietankowy)
50g masła (krem śmietankowy)
Sposób przygotowania
Krok 1
Ubić białka z cukrem. Żółtka z miodem. Do żółtek wsypywać mąkę, proszek do pieczenia, dodać śmietanę i margarynę. Dodawać po trochu ubitych białek, aby konsystencja była lżejsza. Piec ok. 30 minut w 180*C
Krok 2
Ciasto przekroić, nasączyć wiśnióweczką i kawą. Posmarować dolny płat konfiturą.
Krok 3
Na nią wyłożyć masę. Akurat miałam pod ręką gotową masę, więc sobie jej użyłam. Wystarczy ubić proszek z mlekiem i na koniec dodać masło.
Krok 4
Przykryć masę górnym płatem ciasta.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/12/14650/przekladaniec-z-wisnia