Wykonanie
Składniki1 paczka
szpinaku1-2 ząbki
czosnkukilka łyżek
mascarponeser żółtymały kawałek
brokuła2 nieduże
cebuleketchup (dobrej jakości lub domowej roboty)
przyprawa do pizzy
sólpieprzciasto1 szkl
wody (ciepłej, ale nie gorącej)0,5 kostki
drożdży3 niepełne szklanki
mąki1 łyżeczka
soli3 łyżki
oliwy z oliwekSposób przygotowaniaKrok 1
Wodę podgrzać, rozpuścić w niej
drożdże, wsypać łyżkę
cukru i
mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Pozostałe składniki włożyć do dużej miski. Kiedy zaczyn wyrośnie, wlać go, wymieszać wszystko łyżką i zagnieść ciasto. Podzielić na 2 kulki. Rozwałkować. Wyjdzie nam 2 blachy pizzy.Krok 2Na cieście rozprowadzić
ketchup. Pokroić
cebulę w piórka i posypać nią ciasto. Następnie bierzemy umyty
szpinak na patelnię (bez tłuszczu), solimy,
pieprzymy, podsmażamy go z drobno posiekanym
czosnkiem i paroma łyżkami
mascarpone. Przekładamy
szpinak równomiernie na pizzę. Siekamy surowego
brokuła na małe kawałeczki i również układamy na pizzy. Przyprawiamy
solą,
pieprzem i
przyprawą do pizzy. Ścieramy
ser na tarce i posypujemy po wierzchu.Krok 3Piec około pół godziny w 180*C.