Wykonanie
Przyszedł wreszcie czas na obiecywany wcześniej przepis na rollsy ze
szpinakiem ala PizzaHutSkładniki:-
Szpinak - 250 gram- Tortille - 4 sztuki-
Ser żółty - 100 gram-
Jajko - 1 sztuka-
Czosnek - 2 ząbki-
Ser mascarpone - 1 łyżka-
Przyprawy -
Vegeta natur lub
sól i
pieprz do smaku-
Oliwa - do smażeniaPrzygotowanie:
Szpinak myjemy i siekamy na cienkie paski około 2 cm. Na patelnię wlewamy odrobinę
oliwy i wkładamy posiekany
szpinak. Całość dusimy na małym ogniu.
Szpinak puści dużo soku który należy odparować. Jak
szpinak jest już miękki i nie pływa we własnym soku dodajemy
żółtko, łyżkę
sera mascarpone oraz posiekany
czosnek i wszystko dokładnie mieszamy na małym ogniu. Na koniec dodajemy
przyprawy. Ja polecam tylko
Vegetę Natur ale jeśli ktoś woli to można użyć
soli i
pieprzu.Tortille rozkładamy na płaskim talerzu i na każdą nakładamy 1/4
szpinaku rozsmarowując po całości.
Szpinak posypujemy startym
żółtym serem a na koniec całość zwijamy w rulonik. Gotowe rollsy zapiekamy około 15 minut w temperaturze 180°C. Idealnym dodatkiem do rollsów jest łagodny sos na bazie
majonezu oraz
sos musztardowo miodowy . Smacznego.