ßßß Cookit - przepis na Naleśniki zapiekane z warzywami i indykiem

Naleśniki zapiekane z warzywami i indykiem

nazwa

Wykonanie

Składniki
Ciasto naleśnikowe
250 gram mąki pszennej
450ml wody gazowanej
200ml mleka
3 łyżki oleju
0,5 łyżeczki soli
przyprawy oregano, bazylia
2 średnie jajka
Farsz
750 gram włoszczyzny mrożonej krojonej w słupki (ja korzystam z tej dostępnej w Biedronce )
1kg piersi z indyka
1 opakowanie mascarpone
sok z połówki cytryny
przyprawy sól, pieprz, tymianek, ostra i słodka papryka, majeranek
2 łyżki masła klarowanego
Sos
400 gram śmietanka 30%
sok z połówki cytryny
1 opakowanie tartej mozzarelli ((dostępne w Biedronce, Lidlu))
przyprawy sól, pieprz
1 opakowanie płatków migdałowych
Sposób przygotowania
Ciasto naleśnikowe
Krok 1
Wlewamy do miski wodę, mleko, oliwę oraz jajka, miksujemy powoli dodając mąkę, przyprawy i sól. Powinna wyjść dość płynna konsystencja (coś w stylu śmietany 36%). Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.
Farsz
Krok 2
Pierś z indyka kroimy w drobną kostkę przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą i odstawiamy do zamarynowania najlepiej na noc. Warzywa podsmażamy na 1 łyżce klarowanego masła. Mięso smażymy na 1 łyżce masła klarowanego i po zarumienieniu dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku. Dusimy około 3 minut, mieszając.
Sos
Krok 3
Śmietankę 30% zagęszczamy sokiem z połówki cytryny, dodajemy tarty ser oraz przyprawy
Krok 4
Naleśniki zawijamy z farszem wg własnych upodobań. Układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce i polewamy sosem. Następnie posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( na ostatnie 5 minut włączamy z termoobiegiem)
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/01/15632/nalesniki-zapiekane-z-warzywami-i-indykiem