Wykonanie
SkładnikiCiasto naleśnikowe250 gram
mąki pszennej450ml
wody gazowanej200ml
mleka3 łyżki
oleju0,5 łyżeczki
soliprzyprawy oregano,
bazylia2 średnie
jajkaFarsz750 gram
włoszczyzny mrożonej krojonej w słupki (ja korzystam z tej dostępnej w Biedronce )1kg piersi z
indyka1 opakowanie
mascarponesok z połówki
cytrynyprzyprawy sól,
pieprz,
tymianek, ostra i
słodka papryka,
majeranek2 łyżki
masła klarowanegoSos400 gram
śmietanka 30%sok z połówki
cytryny1 opakowanie tartej
mozzarelli ((dostępne w Biedronce, Lidlu))
przyprawy sól,
pieprz1 opakowanie
płatków migdałowychSposób przygotowaniaCiasto naleśnikoweKrok 1Wlewamy do miski
wodę,
mleko,
oliwę oraz
jajka, miksujemy powoli dodając
mąkę,
przyprawy i
sól. Powinna wyjść dość płynna konsystencja (coś w stylu
śmietany 36%). Smażymy cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni.FarszKrok 2Pierś z
indyka kroimy w drobną kostkę przyprawiamy do smaku
solą,
pieprzem,
papryką słodką i ostrą i odstawiamy do zamarynowania najlepiej na noc. Warzywa podsmażamy na 1 łyżce klarowanego
masła.
Mięso smażymy na 1 łyżce
masła klarowanego i po zarumienieniu dodajemy do warzyw. Następnie dodajemy
serek mascarpone,
sok z cytryny oraz przyprawiamy do smaku. Dusimy około 3 minut, mieszając.SosKrok 3
Śmietankę 30% zagęszczamy
sokiem z połówki
cytryny, dodajemy tarty
ser oraz
przyprawyKrok 4Naleśniki zawijamy z farszem wg własnych upodobań. Układamy w naczyniu żaroodpornym bądź na blaszce i polewamy sosem. Następnie posypujemy
płatkami migdałowymi i pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( na ostatnie 5 minut włączamy z termoobiegiem)