Wykonanie
Po cieście Erica strasznie spodobało mi się połączenie
cytryny z
tymiankiem na słodko. Bardzo lubię
cytrynowego kurczaka z
tymiankiem, ale nie przypominam sobie, żebym tego
miksu próbowała na słodko. Ogólnie
zioła wszelakie wspaniałe pasują do ciast, trzeba tylko wiedzieć, jak je uwydatnić i ich smakiem podkreślić charakter konkretnego wypieku.Akurat przeglądałam The hummingbird bakery: kagedage Tarka Maloufa w poszukiwaniu tortowej inspiracji (ta książka jest pełna wspaniałych zdjęć, uwielbiam do niej zaglądać tylko po to, żeby popatrzeć na te cuda), kiedy natrafiłam na
cytrynowe ciasto z
tymiankiem. Ponieważ był dopiero piątek, stwierdziłam, że przyda się coś słodkiego na teraz . Ciacho bowiem jest wyjątkowo nieskomplikowane, dość szybkie w wykonaniu, a jednak ciekawe ze względu na takie a nie inne połączenie smaków, oraz
syrop, który jest tutaj kluczowy - nadaje ciastu smaku i aromatu, równoważy słodkość - a wyobraźcie sobie, że dałam połowę
cukru proponowanego w oryginalnym przepisie. Gdybym dała 190 gram wątpię, żeby ktokolwiek dał radę to przełknąć...Ciacho wyszło naprawdę smaczne, bardzo maślane, i... Suche. Oczywiście jak wół napisane jest, że to babka piaskowa, ale... I tak spodziewałam się nieco większej wilgotności. Kubek
napoju jest absolutnie konieczny przy konsumpcji, ale jeśli lubicie takie babki, z pewnością Wam zasmakuje. C., o dziwo, zajadał z przyjemnością, ja też, bo jest naprawdę dobre. Tylko odrobinę wilgoci mu brakuje...Ciasto piaskowe z
cytryną i
tymiankiem
Składniki:(na keksówkę 8,5x17,5 cm)190 g miękkiego
masła100 g
cukru3
jajka190 g
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaskórka otarta z 2
cytrynlistki z 6 gałązek
tymianku1/4 łyżeczki
soli2 łyżki
mlekasyrop:40 g
cukruskórka otarta z 1
cytrynysok z 1
cytryny50 ml
wodylistki
tymianku z 4 gałązek
Masło utrzeć z
cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać
jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, posiekanymi listkami
tymianku i
skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy
maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać
mleko, połączyć.Masę przełożyć do formy wyłożónej papierem do pieczenia, wyrównać.Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż do suchego patyczka.W tym czasie przygotować
syrop: w garnku z grubym dnem umieścić
cukier, skórkę i
sok z cytryny, drobno posiekany
tymianek oraz
wodę, zagotować. Trzymać na ogniu przez około 20 minut, aż
syrop zgęstnieje.Ciasto zaraz po wyjęciu z piekarnika gęsto nakłuć wykałaczką, a następnie polać ciepłym
syropem. Całość ostudzić na kratce.Smacznego!Wydaje mi się, że pokonał klątwę ciast ucieranych - od dawna nie zaliczyłam już żądnej wpadki, i jestem z tego powodu niesłychanie dumna.Odpukać.W niemalowane.