Wykonanie
Ostatnio często pieczemy domowe
pieczywo. Szukam przepisów, niektóre modyfikuję, dostosowuję do naszych smaków, a niektóre - jak ten - kupuję w całości. Bułeczki są wyważone w smaku, nie za słodkie, trochę przypominają małe chałeczki. Idealne na śniadanie.(porcja na 30 bułeczek)7g
suszonych drożdży1/4 szklanki letniej
wody1 szklanka ciepłego
mleka1 szklanka
cukru1 łyżeczka
soli2
jajka180g miękkiego
masła6 szklanek
mąki pszennejolej roślinnypłatki migdałowe do posypania
mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem
Do dużej miski wlać
wodę i rozpuścić w niej
drożdże. Odstawić na 5 minut a następnie dodać ciepłe
mleko,
cukier,
sól i
jajka. Wymieszać łyżką i dodać
masło i 2 szklanki
mąki. Całość wymieszać mikserem - haki, dodając po trochu resztę
mąki. Wyrobione ciasto zostawić, przykryte ściereczką na 15 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zmiksować i przełożyć do czystej miski posmarowanej
olejem roślinnym. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce przykryte folią spożywczą. Po tym czasie uformować bułeczki, odrywając kawałki ciasta wielkości
mandarynki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 4-5 cm. Zostawić na około 30 minut do ponownego wyrośnięcia, na koniec posmarować
mlekiem i posypać
płatkami migdałowymi. Piec 10-12 minut w 200 stopniach.Źródło: Pistachio