ßßß Cookit - przepis na Bułeczki śniadaniowe

Bułeczki śniadaniowe

nazwa

Wykonanie

Bułki piekłam kilka razy w życiu. I w zasadzie postanowiłam, że będę je piec dość regularnie, na zmianę z chlebem. Przepis na te śniadaniowe bułeczki, które zrobiłam dzisiaj rano, jest bajecznie prosty, nawet dla takiego niedoświadczonego "piekarza" jak ja. A ponieważ są bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo szybko się je robi(niedługi czas oczekiwania, co jak dla mnie jest dość dużą zaletą) na pewno będę je niejednokrotnie powtarzać. Polecam.
Przepis ze strony Arabeski . Dziękuję:)
80 ml(1/3 szklanki) oleju lub 2 duże łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka soli
500 g mąki pszennej(dodałam chlebowej)
2 łyżeczki suszonych drożdży
1 łyżeczka cukru
250 g maślanki, mleka lub wody(moje robiłam na wodzie)
1 jajko
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku(maślance lub wodzie) z cukrem i zostawiamy na kilka minut, aż zaczną bąbelkować. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników oraz wyrośnięte drożdzę i dobrze wyrabiamy(5-10 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut lub do podwojenia objętości. Następnie lekko zagniatamy i dzielimy ciasto na 10 części. Formujemy owalne bułeczki, układamy na blasze w co najmniej 2,5 cm odstępach i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 10-15 minut w temp 220 st C
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2010/03/bueczki-sniadaniowe.html