Wykonanie
Bułki piekłam kilka
razy w życiu. I w zasadzie postanowiłam, że
będę je piec dość regularnie, na zmianę z
chlebem. Przepis na te
śniadaniowe bułeczki, które zrobiłam dzisiaj rano, jest bajecznie prosty, nawet dla takiego niedoświadczonego "piekarza" jak ja. A ponieważ są bardzo smaczne, mięciutkie i bardzo szybko się je robi(niedługi czas oczekiwania, co jak dla mnie jest dość dużą zaletą) na pewno
będę je niejednokrotnie powtarzać. Polecam.Przepis ze strony Arabeski . Dziękuję:)
![](/Data/Images/raspberriescream.blogspot.com\2010_slash_03_slash_bueczki-sniadaniowe/l/-1474055265.jpg)
80 ml(1/3 szklanki)
oleju lub 2 duże łyżki miękkiego
masła1 łyżeczka
soli500 g
mąki pszennej(dodałam chlebowej)2 łyżeczki
suszonych drożdży1 łyżeczka
cukru250 g
maślanki,
mleka lub
wody(moje robiłam na wodzie)1
jajkoDrożdże rozpuszczamy w ciepłym
mleku(
maślance lub wodzie) z
cukrem i zostawiamy na kilka minut, aż zaczną bąbelkować.
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy resztę składników oraz wyrośnięte
drożdzę i dobrze wyrabiamy(5-10 minut), aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut lub do podwojenia objętości. Następnie lekko zagniatamy i dzielimy ciasto na 10 części. Formujemy owalne bułeczki, układamy na blasze w co najmniej 2,5 cm odstępach i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia. Pieczemy 10-15 minut w temp 220 st C