Wykonanie
Kochani mam dla was kolejne, rewelacyjne
bułki pszenne. Są bardzo łatwe, szybkie i każdy bez problemu sobie z nimi poradzi. Przepis znalazłam na instagramie u onijki . Oglądając jej zdjęcia ma się ochotę od razu iść do kuchni i piec
pieczywo. A ja tak kocham je piec. I już nie wyobrażam sobie, aby mogło być inaczej. Buły pysznie smakują nawet następnego dnia. Koniecznie spróbujcie tego przepisu. Życzę smacznego i życzę wam cudownego piątku.Składniki:- 500 g
mąki pszennej- 140 ml ciepłego
mleka- 140 ml ciepłej
wody- 8 g
suszonych drożdży (lub 15 g świeżych)- 20 g
masła- 20 g
oleju- 1 łyżeczka
soli- 1 łyżeczka
cukru- 1 rozbełtane
jajko do posmarowania
bułekDo miski wsypujemy
mąkę.
Masło rozpuszczamy i chwilkę studzimy. W ciepłym
mleku rozpuszczamy
drożdże i dolewamy do
mąki. Wlewamy także
wodę,
olej i
masło. Dodajemy
sól i
cukier i zagniatamy ciasto. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy, aby wyrosło na 2 godziny.Następnie ciasto dzielimy na 9 części, formujemy kule, lekko je spłaszczamy i nacinamy pośrodku nożem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy jeszcze na 30 minut w ciepłym miejscu.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, grzanie góra-dół. Wyrośnięte
bułki smarujemy rozbełtanym
jajkiem. Pieczemy przez 20 minut. Upieczone
bułki wyciągamy i przekładamy na kratkę, aby wystygły.