ßßß Cookit - przepis na Pierś z kaczki z jabłkami

Pierś z kaczki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Prosty, a zarazem bardzo smaczny pomysł na pierś z kaczki. Dobrze smakuje zarówno z ziemniakami, jak i różnymi kaszami. Mięsko jest kruche i soczyste, a słodko-kwaśne jabłka świetnie się z nim komponują.
Składniki
3 jabłka
1 średnia cebula
sól, pieprz, majeranek, tymianek
Sposób przygotowania
Krok 1
Piersi z kaczki osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę. Natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. Odstawić do lodówki.
Krok 2
Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub drobniej, a cebulę w piórka.
Krok 3
Na zimną patelnię ułożyć piersi z kaczki skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu kilka minut i trochę krócej z drugiej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 20 min. pod przykryciem.
Krok 4
Na wytopiony tłuszcz z kaczki na petelni wrzucić cebulkę i lekko zeszklić, a następnie dodać jabłka i dusić, aż zmiękną. Doprawić majerankiem.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)
Podobne wpisy
Zapiekana wątróbka drobiowa z owocami
Pierś kurczaka ze szpinakiem i twarogiem
Szaszłyki z sezamem
Indyk duszony w śmietanie z jabłkami
Pierś z cebulą smażone na wodzie
Źródło:http://coolinarnie.pl/2014/09/14039/piers-z-kaczki-z-jablkami