Wykonanie
Prosty, a zarazem bardzo smaczny pomysł na pierś z
kaczki. Dobrze smakuje zarówno z
ziemniakami, jak i różnymi
kaszami.
Mięsko jest kruche i soczyste, a słodko-kwaśne
jabłka świetnie się z nim komponują.Składniki3
jabłka1 średnia
cebulasól,
pieprz,
majeranek,
tymianekSposób przygotowaniaKrok 1Piersi z
kaczki osuszyć. Skórkę naciąć w kratkę. Natrzeć
solą,
pieprzem i
tymiankiem. Odstawić do lodówki.Krok 2
Jabłka obrać i pokroić w ósemki lub drobniej, a
cebulę w piórka.Krok 3Na zimną patelnię ułożyć piersi z
kaczki skórą do dołu i smażyć na średnim ogniu kilka minut i trochę krócej z drugiej strony. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec około 20 min. pod przykryciem.Krok 4Na wytopiony tłuszcz z
kaczki na petelni wrzucić
cebulkę i lekko zeszklić, a następnie dodać
jabłka i dusić, aż zmiękną. Doprawić
majerankiem.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyZapiekana
wątróbka drobiowa z
owocamiPierś kurczaka ze
szpinakiem i
twarogiemSzaszłyki z
sezamemIndyk duszony w
śmietanie z
jabłkamiPierś z
cebulą smażone na wodzie