Wykonanie
Kiedyś będąc w delegacji wjechałam do pewnej przydrożnej knajpki na obiad. Kelner polecił
wątróbkę w
winie. Eeee myślę sobie, jak już jem w knajpie, to coś wyszukanego, innego niż w domu. Jednak nalegał, abym spróbowała i wzięła sobie na przystawkę. Uległam :)Smak na prawdę wyborny i postanowiłam powtórzyć w domu.Doskonały pomysł na szybki, ale smaczny obiad. Doskonale sprawdzi się również jako ciepła przystawka.Danie jest tanie, szybko się je robi, a wrażenia smakowe... hmmm tego trzeba spróbować :)
Składniki:- 400 g
wątróbki drobiowej- 2
cebule- 1
jabłko- 100 ml
wina czerwonego wytrwanego-
majeranek,
tymianek,
sólWątróbkę umyć, dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Pousuwać błonki i pokroić w mniejsze kawałki.
Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy
oliwę, wrzucamy pokrojoną
cebulę i smażymy aż będzie al dente. Następnie dodajemy
wątróbkę i smażymy około 5-7 min.Dodajemy
wino i dusimy około 5 minut. Na koniec wrzucamy pokrojone w księżyce
jabłko (
jabłka nie obieramy) i dusimy około 3 minut.
Jabłka nie mogą się rozpaść.Wyłączamy ogień, dodajemy
sól, szczyptę
tymianku i
majeranek.Mieszamy i voila! Gotowe!SMACZNEGO!!!