Wykonanie
Wątróbka rzadko pojawia się u mnie na
stole. Pewnie dlatego, że mąż nie jest ( a w zasadzie był, po po tej wersji wszystko się zmieniło) wielkim fanem, ja też nigdy nie nalegałam, żeby była częściej. Ale pewnego dnia wybraliśmy się do knajpki, która przeszła kuchenne rewolucje i tam właśnie zamówiliśmy, jako polecaną,
wątróbkę z
jabłkiem i
cebulą. Bardzo nam smakowała. Ostatnio mi się to przypomniało i postanowiłam sama taką zrobić. Urozmaiciłam ją o
wino. Wyszła delikatna, mięciutka, po prostu pyszna. Przekonajcie się, jeśli nie przepadacie za bardzo za
wątróbką.
Składniki:4 porcje500 g
wątróbki drobiowej1 duża
cebula2 średniej wielkości
jabłka200 ml
czerwonego wina (użyłam półsłodkiego)łyżeczka
majerankułyżka
masłasólpieprzWykonanie:
Cebulę i
jabłko kroimy w kostkę.
Wątróbkę oczyszczamy z błonek i żył. Większe kawałki tniemy na pół.Na patelni rozpuszczamy
masło. Gdy będzie rozgrzane wrzucamy
cebulę i smażymy dopóki nie będzie szklista.Dorzucamy
wątróbkę i delikatnie mieszamy. Gdy będzie obsmażona z każdej strony dorzucamy
jabłka. Mieszamy.Po kilku minutach dodajemy
majeranek i
wino. Dusimy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez ok. 7-10 minut. Na koniec przyprawiamy
solą i
pieprzem.Smacznego!