ßßß Cookit - przepis na Flæskesteg- duńska pieczeń wieprzowa

Flæskesteg- duńska pieczeń wieprzowa

nazwa

Wykonanie

< „Ris à la mande” -duński świąteczny pudding migdałowo- ryżowy
Sałatka z piersią kurczaka i świeżymi warzywami >
Flæskesteg(czyt: fleskestaj) duńska pieczeń wieprzowa, jest uważana za jedną z najważniejszych potraw narodowych Danii do tego stopnia że bez f læskesteg Dania nie istniała by kulinarnie.
Pieczeń przygotowywana jest zawsze z chrupiącą skórka na wierzchu. (w Polsce trudno będzie kupić taki schab ponieważ skóra jest ściągana ze schabu,( można zamówić u rzeźnika) w Dani natomiast skóra jest zostawiana i nacinana )
Pieczeń jest tradycyjnym daniem świątecznym podczas Wigilii. Serwuje się ją wraz z gotowanymi ziemniakami oraz brązowym sosem, do całosci podaje specjalną czerwoną kapustą robioną na sposób słodki.
Czerwoną kapustę można kupić już gotową ze sklepu, w plastikowych puszkach lub słoikach.
Przepisów na flæskesteg jest dużo, każdy duńczyk ma własny sprawdzony sposób na idealną pieczeń bowiem lata praktyki uczyniły go mistrzem w tej dziedzinie.
Czas pieczenia: duńczycy stosują jedną zasadę w tym przypadku, 1kg mięsa to 1 godz.pieczenia , łatwo sobie wyliczyć czas, jeżeli przykładowo nasza pieczeń ma 2.5 kg to pieczemy ją 2.5 godziny
Mój przepis na Flæskesteg:
Pieczeń ze skórą
4 listki laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
4 ziarenka pieprzu
sól
pieprz
czosnek świeży 2 ząbki
Pieczenie:
Piekarnik nagrzac do 180C
Zasada przy pieczeniu: pieczemy tyle godzin ile kilogramów ma nasza pieczeń. ( 2kg mięsa-2 h pieczenia)
Do dużej brytfanki(głębokiej aby zmieściła wodę) wkładamy mięso skórą do dołu, dopełniamy wodą na tyle by zakryła całą skórę, wrzucamy ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
Pieczemy tak 30 min w 180C ( skóra musi zmięknąć)
Następnie przewracamy skórą do góry, solimy obficie, rozcieramy dwa wyciśnięte ząbki czosnku, wkładamy pomiędzy skórę listki laurowe.
Pieczemy resztę czasu w temp.200C co jakieś 20 min podlewając skórę wodą z brytfanki, w między czasie dopełniamy wodę w brytfance (nie może zabraknąć wody- później wykorzystamy ją do sosu)
Nasza pieczeń nie miała spieczonej skórki jak to powinno być oryginalnie . Nie było u nas nigdy zwolenników takiej spieczonej skórki.
Flæskesteg używa się także na zimno do kanapek zwanych w Danii- smørrebrød . Są one bardzo popularne w godzinie lunchu ( czyli po duńsku : Frokost ) który je się w Dani między godziną 12-14.
Kanapki mogą być otwarte oraz zamknięte, na chleb lub bułkę kładzie się plasterki ogórków konserwowych, plaster pieczeni Flæskesteg, czerwoną kapustę oraz polewa się też sosem lub nie, zależy czy komuś został jeszcze z obiadu.
About Pani Kucharka
View all posts by Pani Kucharka >
< „Ris à la mande” -duński świąteczny pudding migdałowo- ryżowy
Sałatka z piersią kurczaka i świeżymi warzywami >
Źródło:http://panikucharka.pl/dania-obiadowe/flaeskesteg-dunska-pieczen-wieprzowa