Wykonanie
< „Ris à la mande” -duński świąteczny
pudding migdałowo-
ryżowySałatka z
piersią kurczaka i świeżymi warzywami >Flæskesteg(czyt: fleskestaj) duńska
pieczeń wieprzowa, jest uważana za jedną z najważniejszych potraw narodowych Danii do tego stopnia że bez f læskesteg Dania nie istniała by kulinarnie.Pieczeń przygotowywana jest zawsze z chrupiącą skórka na wierzchu. (w Polsce trudno będzie kupić taki
schab ponieważ skóra jest ściągana ze
schabu,( można zamówić u rzeźnika) w Dani natomiast skóra jest zostawiana i nacinana )Pieczeń jest tradycyjnym daniem świątecznym podczas Wigilii. Serwuje się ją wraz z gotowanymi
ziemniakami oraz brązowym sosem, do całosci podaje specjalną
czerwoną kapustą robioną na sposób słodki.
Czerwoną kapustę można kupić już gotową ze sklepu, w plastikowych puszkach lub słoikach.
Przepisów na flæskesteg jest dużo, każdy
duńczyk ma własny sprawdzony sposób na idealną pieczeń bowiem lata praktyki uczyniły go mistrzem w tej dziedzinie.Czas pieczenia: duńczycy stosują jedną zasadę w tym przypadku, 1kg
mięsa to 1 godz.pieczenia , łatwo sobie wyliczyć czas, jeżeli przykładowo nasza pieczeń ma 2.5 kg to pieczemy ją 2.5 godziny
Mój przepis na Flæskesteg:Pieczeń ze skórą4
listki laurowe3 ziarna
ziela angielskiego4 ziarenka
pieprzusólpieprzczosnek świeży 2 ząbkiPieczenie:Piekarnik nagrzac do 180CZasada przy pieczeniu: pieczemy tyle godzin ile kilogramów ma nasza pieczeń. ( 2kg
mięsa-2 h pieczenia)Do dużej brytfanki(głębokiej aby zmieściła
wodę) wkładamy
mięso skórą do dołu, dopełniamy
wodą na tyle by zakryła całą skórę, wrzucamy
ziele angielskie i ziarenka
pieprzu.Pieczemy tak 30 min w 180C ( skóra musi zmięknąć)Następnie przewracamy skórą do góry, solimy obficie, rozcieramy dwa wyciśnięte ząbki
czosnku, wkładamy pomiędzy skórę
listki laurowe.Pieczemy resztę czasu w temp.200C co jakieś 20 min podlewając skórę
wodą z brytfanki, w
między czasie dopełniamy
wodę w brytfance (nie może zabraknąć
wody- później wykorzystamy ją do sosu)Nasza pieczeń nie miała spieczonej skórki jak to powinno być oryginalnie . Nie było u nas nigdy zwolenników takiej spieczonej skórki.
Flæskesteg używa się także na zimno do kanapek zwanych w Danii- smørrebrød . Są one bardzo popularne w godzinie lunchu ( czyli po duńsku : Frokost ) który je się w Dani
między godziną 12-14.Kanapki mogą być otwarte oraz zamknięte, na
chleb lub
bułkę kładzie się plasterki
ogórków konserwowych, plaster pieczeni Flæskesteg,
czerwoną kapustę oraz polewa się też sosem lub nie, zależy czy komuś został jeszcze z obiadu.
About Pani KucharkaView all posts by Pani Kucharka >< „Ris à la mande” -duński świąteczny
pudding migdałowo-
ryżowySałatka z
piersią kurczaka i świeżymi warzywami >