Wykonanie
Szybkie w przygotowaniu danie
z piersi kurczaka. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Potrawka z
kurczaka pojawia się na moim
stole zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Domownikom smakuje, a nawet gdy długo jej nie robię to proszą o nią.Składniki:podwójna
pierś z kurczaka2
torebki (200 g)
ryżu3 średnie
marchewki1 puszka
kukurydzy3 średnie
cebule3 ząbki
czosnku1 łyżka
majeranku2
liście laurowe3 ziarna
ziela angielskiego1 łyżeczka
pieprzu naturalnego mielonego
sól do smaku (1 łyżeczka)
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Marchew,
cebulę,
czosnek obrać i pokroić.
Marchew w 2 - 3 cm słupki,
cebulę przeciąć na 4 części i w
pióra,
czosnek rozgnieść praską lub drobno posiekać.Pierś oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałeczki (3 x 1 , 5 cm).Teraz można rozpocząć gotowanie
ryżu, według wskazań zawartych na opakowaniu.
Ryż w torebkach gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie,
ryż nie może być mocno rozgotowany.Do głębokiej patelni lub woka wlać
oleju tyle aby dno było pokryte, rozgrzać. Dodać
marchew, smażyć na małym ogniu około 5 minut (aż
marchew puści kolor), można przykryć.Następnie dodać
cebulę,
czosnek,
ziele angielskie,
listek laurowy i smażyć z 5 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszać i ewentualnie dodać odrobinę
oleju.Dodać
kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Kawałki
kurczaka powinny być białe, bez różowego koloru. Przyprawić
pieprzem i
solą.Dodać odsączoną
kukurydzę i 2 minuty dusić, po czym dodać ugotowany
ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż
ryż wchłonie płyn.Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc z
pieprzem i
solą nie przesadzać. Proporcje
mięsa w stosunku do
marchwi,
cebuli i
ryżu można indywidualnie regulować.