ßßß
Szybkie w przygotowaniu danie z piersi kurczaka. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Potrawka z kurczaka pojawia się na moim stole zawsze wtedy, gdy nie mam pomysłu co na obiad. Domownikom smakuje, a nawet gdy długo jej nie robię to proszą o nią.Składniki:podwójna pierś z kurczaka2 torebki (200 g) ryżu3 średnie marchewki1 puszka kukurydzy3 średnie cebule3 ząbki czosnku1 łyżka majeranku2 liście laurowe3 ziarna ziela angielskiego1 łyżeczka pieprzu naturalnego mielonegosól do smaku (1 łyżeczka)olej do smażeniaPrzygotowanie:Marchew, cebulę, czosnek obrać i pokroić. Marchew w 2 - 3 cm słupki, cebulę przeciąć na 4 części i w pióra, czosnek rozgnieść praską lub drobno posiekać.Pierś oczyścić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałeczki (3 x 1 , 5 cm).Teraz można rozpocząć gotowanie ryżu, według wskazań zawartych na opakowaniu. Ryż w torebkach gotuję 15 minut w lekko osolonej wodzie, ryż nie może być mocno rozgotowany.Do głębokiej patelni lub woka wlać oleju tyle aby dno było pokryte, rozgrzać. Dodać marchew, smażyć na małym ogniu około 5 minut (aż marchew puści kolor), można przykryć.Następnie dodać cebulę, czosnek, ziele angielskie, listek laurowy i smażyć z 5 minut pod przykryciem. Od czasu do czasu zamieszać i ewentualnie dodać odrobinę oleju.Dodać kurczaka, wymieszać i dusić pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu zamieszać. Kawałki kurczaka powinny być białe, bez różowego koloru. Przyprawić pieprzem i solą.Dodać odsączoną kukurydzę i 2 minuty dusić, po czym dodać ugotowany ryż, wymieszać i jeszcze chwilę gotować, aż ryż wchłonie płyn.Potrawka jest raczej z tych łagodnych w smaku, więc z pieprzem i solą nie przesadzać. Proporcje mięsa w stosunku do marchwi, cebuli i ryżu można indywidualnie regulować.