ßßß

Boże Narodzenie w kol orze różu? Czemu nie? Pierniczki zdobione różowymi barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem, jednak oczywiście możemy użyć innego, ulubionego przepisu na pierniki.
Pierniczki:250 g miodu25 0 cukru trzcinowego1 00 g masła
ok. 500 g mąki tortow ej (w przepisie jest 600 g jednak uważam, że to zdecydowanie za dużo, najlepiej najpierw dodać 500 g a później ewentualnie dosypywać do momentu otrzymania pożądanej konsystencji)
2 jajka10 g kakao10 g przyprawy do piernika5 g sody oczyszczonejLukier :1 białko jaja1,5 szklanki cukru pudrubarwniki w proszku w odcieniach r óżuDekoracja:dowolne różowe posypki cukrowePierniczki:
Miód i masło podgrzewamy w kąpieli wodnej do rozpuszczenia składników. S tudzimy.Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie doda jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y.Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni.Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4 mm (na stolnicy oprószonej mąką). Następnie wycinamy pierniczki za pomocą dowolnych wykrawaczek. Pierniki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 6-10 minut (w zależności od wielkości) w temperaturze 180 stopni do lekkiego zrumienienia brzegów. Upieczone pierniczki całkowicie studzimy.Lukier:Cuki er puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder (nie musimy użyć całości - jego ilość zależy od wielkości białka)i ucieramy do otrzymania gładkiej konsystencji. Lukier powinien być lśniący i gęsty.Gdyby lukier okazał się zbyt gęsty dodajemy odrobinę wody, gdy zbyt rzadki - więcej cukru pudru.Jeżeli chcemy przygotować kolorowy lukier to dzielimy go na tyle części ile chcemy uzyskać barw. Następnie do każdej porcji lukru dodajemy po odrobinie barwnika i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkich konsystencji.Gotowy lukier umieszczamy w foliowym woreczku (w kształcie rożka) i obcinamy wierzchołek. Im mniejszy otwór tym precyzyjniejsze zdobienia.Powstałym lukrem dekorujemy wcześniej przygotowane pierniczki lub ciasteczka.Wzory to już tylko kwestia naszej fantazji i kreatywności.













