Wykonanie
SUPER PRZEPIS NA MIĘKKIE PIERNICZKI W SAM RAZ NA BOŻE NARODZENIE :)SKŁADNIKI- 1/2 kilograma
mąki
- 2/3 szklanki
miodu- 1/2 szklanki
cukru- 100g
masła- 1 duże lub 2 małe
jajka- 1 łyżeczka
sody- 1 opakowanie
przyprawy do
ciasteczek korzennych- różności do zdobienia -
lukier , posypki,
orzechy,
migdały,
wiórki kokosowe,
cukierki typu m&m's


PRZYGOTOWANIE
Mąkę,
cukier i
przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.Robimy wgłębienie i dodajemy
miód,
masło,
jajko i
sodę.Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi,
migdałami itp.
LUKIER- 6 łyżek
cukru pudru- 2 łyżki
soku z cytryny- 1 łyżka gorącej
wodyLukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając
kakao, lub na różowo -
sokiem malinowym.
Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek,
cukierków itp.Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz z kilkoma kawałkami
jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe !!!Jeśli włożymy dużo
jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :)Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe
pisaki cukrowe do zdobienia.


Zapraszam też na pierniczki
kakaowe KLIK. KLIKSMACZNYCH ŚWIĄT !!!