ßßß
- 2/3 szklanki miodu- 1/2 szklanki cukru- 100g masła- 1 duże lub 2 małe jajka- 1 łyżeczka sody- 1 opakowanie przyprawy do ciasteczek korzennych- różności do zdobienia - lukier , posypki, orzechy, migdały, wiórki kokosowe,cukierki typu m&m's
PRZYGOTOWANIEMąkę, cukier i przyprawę do pierników mieszamy na stolnicy.Robimy wgłębienie i dodajemy miód, masło,jajko i sodę.Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.Wałkujemy kawałki ciasta na cienkie placki.Wykrawamy foremkami dowolne kształty.Pieczemy ok. 10-12 min w piekarniku nagrzanym do 160-180 stopni.Kiedy pierniczki wystygną możemy je dekorować.Z TYCH PROPORCJI WYCHODZI NAM OK. 140 PIERNICZKÓW.My dekorujemy własnoręcznie zrobionym lukrem, posypkami czekoladowymi, kokosowymi, migdałami itp.LUKIER- 6 łyżek cukru pudru- 2 łyżki soku z cytryny- 1 łyżka gorącej wodyLukier możemy barwić domowymi sposobami bez chemii, np. na brązowo dodając kakao, lub na różowo - sokiem malinowym. Lukier jest też oczywiście "klejem" dla wszelkich posypek, cukierków itp.Gotowe pierniki wkładamy do metalowej puszkiwraz z kilkoma kawałkami jabłka (które wymieniamy co kilka dni). Wtedy pierniczki szybko robią się miękkie - parę dni i gotowe !!!Jeśli włożymy dużo jabłek - zmiękną nawet w 1 dzień :)Jeśli jednak ktoś nie ma chęci,czy cierpliwości, można wykorzystać gotowe pisaki cukrowe do zdobienia.
Zapraszam też na pierniczki kakaowe KLIK. KLIKSMACZNYCH ŚWIĄT !!!