Wykonanie

Było już kilka przepisów na pierniczki..tym razem będą z dodatkiem
drożdży. Cytuję za Nutinką i proponuję od razu zwiększyć proporcje..są pyszne... U mnie są posmarowane
białkiem i posypką i tak upieczone..2 szkl.
mąki1
jajo3/4 szkl.
cukru pudru1 czubata łyżka
miodu1,5 łyżeczki
przyprawy do pierników1 łyżeczka
sody oczyszczonej2,5 dag
drożdży2,5 dag miękkiego
masłaMąkę wymieszać z
cukrem pudrem.
Miód podgrzać do rozpuszczenia z
przyprawami, na koniec wymieszać z
sodą, przełożyć do
mąki z
cukrem, wymieszać. Dodać
drożdże (bez robienia rozczynu),
jajko i
masło, wyrobić dokładnie.Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną
mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty (w pierniczkach lepiej się sprawdzają te zaokrąglone) i piec około 15 minut (lepiej nie piec zbyt długo, bo twardnieją) w piekarniku nagrzanym do 190°C.Przepis dodaję do akcji Wigilia,
Ciasteczka tu i tam,Festiwal Pierniczków,
Ciasteczkowy adwent.