Wykonanie
Wczoraj na fb pokazywałam co się działo w mojej kuchni dziś efekty tej pracy :)W końcu wygospodarowałam sobie chwilę i w prawie że ostatniej chwili upiekłam pierniczki.Przepis jest prosty, ciasto się łatwo zagniata i jeszcze łatwiej wałkuje :)Teraz pierniki
siedzą zamknięte i czekają na dekoracje... Za jakieś 3 tygodnie będziecie mogli zobaczyć efekt końcowy :)Jeśli jeszcze nie upiekliście pierniczków to najwyższy czas kochani !!Składniki : ( na 120 - 160 sztuk )* 4 szklanki
mąki,* 3/4 szklanki
cukru pudru,* 2 łyżeczki
sody oczyszczonej,* 50 g
przyprawy do piernika,* 1 szklanka
miodu naturalnego,* 50 g
masła,* 2
jajka,Przygotowanie :Na stolnicy / blacie zmieszaj przesianą
mąkę,
cukier puder,
sodę oczyszczoną i
przyprawę do piernika.W garnku rozpuść
masło i zmieszaj z
miodem.W mieszance
mąki zrób dołek dodaj
masło i
miód a także
jajka.Zagnieć na gładkie ciasto.Rozwałkuj na grubość około 3 milimetrów, wycinaj
ciasteczka, które układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 8 minut.Wystudź pierniczki a następnie przełóż do słoja lub puszki i odstaw do zmięknięcia ( około 3 tygodni ).Gotowe pierniczki możesz udekorować lukrem i różnymi posypkami :)...wykrawanie
i gotowe do pieczenia
pięknie upieczone
pierników masa :)
zamykamy w słojach i czekamy :)