ßßß
 
            
         Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 80(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówcukier puder 200 gramówmiód 4 łyżek stołowychmasło 150 gramówjajka 1 sztuksoda oczyszczona 1 łyżek deserowychprzyprawa do pierników 2 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej mąki, sody, miodu, przyprawy, cukru, masła i jajka zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkować na cienki placek i powycinać foremkami świąteczne kształty. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, albo 15 minut, gdy pierniczki są duże. Zimne pierniczki polukrować i posypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi albo ozdobić bakaliami.Uwagi:Należy uważać, by ciastka nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą nabrać goryczki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 80(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówcukier puder 200 gramówmiód 4 łyżek stołowychmasło 150 gramówjajka 1 sztuksoda oczyszczona 1 łyżek deserowychprzyprawa do pierników 2 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej mąki, sody, miodu, przyprawy, cukru, masła i jajka zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkować na cienki placek i powycinać foremkami świąteczne kształty. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, albo 15 minut, gdy pierniczki są duże. Zimne pierniczki polukrować i posypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi albo ozdobić bakaliami.Uwagi:Należy uważać, by ciastka nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą nabrać goryczki.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: