Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 80(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
mąka 500 gramów
cukier puder 200 gramów
miód 4 łyżek stołowych
masło 150 gramów
jajka 1 sztuk
soda oczyszczona 1 łyżek deserowych
przyprawa do pierników 2 łyżek stołowychWykonanie:Z przesianej
mąki,
sody,
miodu,
przyprawy,
cukru,
masła i
jajka zagnieść gładkie, jednolite ciasto. Rozwałkować na cienki placek i powycinać foremkami świąteczne kształty. Układać na blasze wyścielonej papierem do pieczenia. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, albo 15 minut, gdy pierniczki są duże. Zimne pierniczki polukrować i posypać kolorową posypką, wiórkami kokosowymi albo ozdobić
bakaliami.Uwagi:Należy uważać, by
ciastka nie zrumieniły się zbyt mocno, bo mogą nabrać goryczki.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: