ßßß
 
            
         SKŁADNIKI2 dag drożdży;2 łyżki ciepłego mleka;2 szklanki mąki (dałam 1 szkankę orkiszowej i 1 szklankę pszennej);3/4 szklanki cukru pudru;2 łyżki miodu;1 jajko;2 łyżki masła;1 łyżeczka sody;3 łyżeczki przyprawy do pierników;1 łyżeczka cynamonu.WYKONANIEDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy sodę, cynamon i przyprawę piernikową. Miód z masłem rozpuszczamy. Dodajemy do mąki, wbijamy jajo i wlewamy drożdże. Wszystko razem zagniatamy. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i wykrawamy foremką pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 8-10 minut. Wystudzone możemy polukrować.
SKŁADNIKI2 dag drożdży;2 łyżki ciepłego mleka;2 szklanki mąki (dałam 1 szkankę orkiszowej i 1 szklankę pszennej);3/4 szklanki cukru pudru;2 łyżki miodu;1 jajko;2 łyżki masła;1 łyżeczka sody;3 łyżeczki przyprawy do pierników;1 łyżeczka cynamonu.WYKONANIEDrożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy z cukrem, dodajemy sodę, cynamon i przyprawę piernikową. Miód z masłem rozpuszczamy. Dodajemy do mąki, wbijamy jajo i wlewamy drożdże. Wszystko razem zagniatamy. Następnie wałkujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i wykrawamy foremką pierniczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Pieczemy 8-10 minut. Wystudzone możemy polukrować.