ßßß
 
            
         Składniki (podwoiłam liczbę składników, bo 2 blaszki to było zdecydowanie za mało. Wyszły 4 blaszki):ciasto:- 4 szklanki mąki tortowej,- 1,5 szklanki cukru pudru,- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,- 1 łyżeczka cynamonu,- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,- 2 jajka,- 20 g suchych drożdży,- 4 łyżki ciepłego mleka,- 4 łyżki masła,- 4 łyżki miodu.lukier:- 2 szklanki cukru pudru,- 5 łyżek gorącej wody,- 2 łyżeczki soku z cytryny.Sposób wykonania:Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sodę, cynamon, przyprawę do piernika i mieszamy suche składniki. Wrzucamy jajka wraz z drożdżami, a następnie wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy.Osobno w garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego miód. Delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przelewamy do mąki z przyprawami. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem. Pieczemy je 9 minut.Przygotowujemy lukier. Mieszamy jego 3 składniki do uzyskania gładkiej masy i pędzelkiem smarujemy ostudzone pierniczki. Ozdabiamy posypką, póki masa nie zastygnie. Pierniczki można również polać polewą czekoladową.
Składniki (podwoiłam liczbę składników, bo 2 blaszki to było zdecydowanie za mało. Wyszły 4 blaszki):ciasto:- 4 szklanki mąki tortowej,- 1,5 szklanki cukru pudru,- 2 łyżeczki sody oczyszczonej,- 1 łyżeczka cynamonu,- 3 łyżeczki przyprawy do piernika,- 2 jajka,- 20 g suchych drożdży,- 4 łyżki ciepłego mleka,- 4 łyżki masła,- 4 łyżki miodu.lukier:- 2 szklanki cukru pudru,- 5 łyżek gorącej wody,- 2 łyżeczki soku z cytryny.Sposób wykonania:Do miski przesiewamy mąkę z cukrem pudrem. Dodajemy sodę, cynamon, przyprawę do piernika i mieszamy suche składniki. Wrzucamy jajka wraz z drożdżami, a następnie wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy.Osobno w garnuszku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego miód. Delikatnie mieszamy do połączenia składników, następnie przelewamy do mąki z przyprawami. Wyrabiamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm na podsypanej mąką stolnicy i wykrawamy dowolne kształty. Pierniczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C z termoobiegiem. Pieczemy je 9 minut.Przygotowujemy lukier. Mieszamy jego 3 składniki do uzyskania gładkiej masy i pędzelkiem smarujemy ostudzone pierniczki. Ozdabiamy posypką, póki masa nie zastygnie. Pierniczki można również polać polewą czekoladową.
