ßßß
SKŁADNIKI:mąka 2 szklankimiód pitny 3/4 szklankimasło 1 łyżkajajka 1 sztcukier 1/2 szklanki- może być brązowyprzyprawa do pierników 2 łyżkisoda oczyszczona 1 łyżeczkawodakolorowy lukier do zdobieniaPRZYGOTOWANIE:W rondelku podgrzać miód, z 2 łyżkami wody, dodać przyprawę do pierników. Całość cały czas mieszamy, następnie odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Sodę oczyszczona rozpuszczamy 2 łyżkach wody, dodajemy ją do mąki, masła, cukru. Składniki łączymy z lekko ostudzonym miodem oraz jajkiem. Mieszamy drewniana łyżką. Ciasto wstawiamy do lodówki na min 1 godzinkę. Po tym czasie , ciasto rozwałkowujemy na placek ok 5 mm grubości, wykrawamy dowolne kształty foremkami lub od szablonów. Pieczemy 7 minut w 180 stopniach. Ozdabiamy kolorowymi lukrami i posypkami. Pierniczki będą najlepsze po kilku dniach, ważne aby trzymać je w zamkniętym pudełku. Smacznego:)