Wykonanie

Składniki:- 2 łyżki
miodu- 2 szklanki
mąki- 3/4 szklanki
cukru- 1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej- pół
torebki przyprawy do pierników- 1 łyżka
masła- 2
jajka- 1/3 szklanki ciepłego
mlekaDo dekoracji:-
lukier- kolorowe posypki-
pisaki cukrowePrzygotowanie:W rondelku zagrzać
miód.Na stolnicę przesiać
mąkę przez sito, następnie powoli wlewać gorący
miód mieszając wszystko nożem.Cały czas siekając dodać
cukier,
sodę,
przyprawę do piernika, a kiedy masa lekko przestygnie 1
jajko i
masło.Zagniatać wszystko ręką dolewając stopniowo po 1 łyżce
mleka do chwili aż ciasto będzie średnio twarde i gęste ( całe
mleko na pewno nie będzie wykorzystane, ponieważ masa mogłaby być za rzadka).Wyrabiać rękami przez ok. 10 minut aż ciasto stanie się gładkie.Stolnicę obsypać
mąką i na niej rozwałkować ciasto na grubość max. 1 cm.W miseczce rozbełtać widelcem 1
jajko.Foremkami wykrawać z ciasta pierniczki, smarować je po wierzchu rozbełtanym
jajkiem i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Zostawiać
między nimi odległość ok 2-3 cm ponieważ pierniczki urosną.Połączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wykrajać kolejne.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 8-10 minut (trzeba kontrolować, żeby się nie przypaliły). Po upieczeniu pierniczki będą miękkie,
potem stwardnieją.Przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem
jabłka przez 2-3 tygodnie - to spowoduje, że pierniczki zmiękną.
Jabłko co jakiś czas wymieniać.Dekorować jak będą już miękkie.Można do tego użyć pisaków
cukrowych, lukru, roztopionej
czekolady i różnokolorowych posypek.



