ßßß
Składniki:- 2 łyżki miodu- 2 szklanki mąki- 3/4 szklanki cukru- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej- pół torebki przyprawy do pierników- 1 łyżka masła- 2 jajka- 1/3 szklanki ciepłego mlekaDo dekoracji:- lukier- kolorowe posypki- pisaki cukrowePrzygotowanie:W rondelku zagrzać miód.Na stolnicę przesiać mąkę przez sito, następnie powoli wlewać gorący miód mieszając wszystko nożem.Cały czas siekając dodać cukier, sodę, przyprawę do piernika, a kiedy masa lekko przestygnie 1 jajko i masło.Zagniatać wszystko ręką dolewając stopniowo po 1 łyżce mleka do chwili aż ciasto będzie średnio twarde i gęste ( całe mleko na pewno nie będzie wykorzystane, ponieważ masa mogłaby być za rzadka).Wyrabiać rękami przez ok. 10 minut aż ciasto stanie się gładkie.Stolnicę obsypać mąką i na niej rozwałkować ciasto na grubość max. 1 cm.W miseczce rozbełtać widelcem 1 jajko.Foremkami wykrawać z ciasta pierniczki, smarować je po wierzchu rozbełtanym jajkiem i układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.Zostawiać między nimi odległość ok 2-3 cm ponieważ pierniczki urosną.Połączyć resztki ciasta w kulkę, ponownie rozwałkować i wykrajać kolejne.Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C przez ok. 8-10 minut (trzeba kontrolować, żeby się nie przypaliły). Po upieczeniu pierniczki będą miękkie, potem stwardnieją.Przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku z kawałkiem jabłka przez 2-3 tygodnie - to spowoduje, że pierniczki zmiękną. Jabłko co jakiś czas wymieniać.Dekorować jak będą już miękkie.Można do tego użyć pisaków cukrowych, lukru, roztopionej czekolady i różnokolorowych posypek.


