Wykonanie
Pierniczki to kolejny temat rzeka. Przepisów jest znowu bardzo wiele i tym razem chciałabym Wam przedstawić najlepszy przepis na te
ciasteczka, który udało mi się przetestować (,a zapewniam Was, że trochę ich było). Pierniczki można posmarować z wierzchu roztrzepanym
jajkiem i (dodatkowo) posypać kolorowymi posypkami. Natomiast do ozdabiania nie polecam
wiórków kokosowych.

Składniki na 40 sztuk:2 szklanki
mąki2 łyżki
miodu3/4 szklanki
cukru1,5 łyżeczki
sody1/2
torebki przyprawy do piernika1 łyżka
masła w temperaturze pokojowej1/2 szklanki ciepłego
mleka1
jajko
Przesiać
mąkę na stolnicę, dodać rozpuszczony
miód i wymieszać nożem.Dodać kolejno
cukier,
sodę i
przyprawy za każdym razem mieszając.Dokładnie wymieszać wszystkie sypkie rzeczy.Dodać
masło i
jajko.Wyrobić ciasto, a następnie stopniowo dodawać po 2 łyżki
mleka aż do uzyskania gładkiego ciasta.Rozwałkować ciasto na stolnicy wysypanej
mąką. Maksymalna grubość ciasta wynosi 1 cm, a idealna 0,5 cm.Wykrajać
ciastka aż do momentu, gdy będzie już na to zbyt mało masy.Układać
ciastka w blaszce w odstępie 1-2 cm (
ciastka bardzo mocno rosną).Piec przez 10-15 w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st C.Smacznego !

Wszystkim życzę ciepłych, radosnych, spokojnych i smacznych świąt Bożego Narodzenia. Odpocznijcie w rodzinnym gronie od codziennej bieganiny oraz nabierzcie sił na świętowanie Nowego Roku ;)
MartaP.S. Mam nadzieję, że
między świętami uda mi się wstawić jeszcze kilka przepisów, więc bądźcie czujni niczym ważki w locie ;)