ßßß
SKŁADNIKI250 g cukru250 g miodu300 g masła800 g - 900 g mąki100 ml kawy (4 łyżeczki kawy na 100 ml wody)1 łyżeczka sody oczyszczonej1 opakowanie przyprawy do piernika/korzennej ok. 5-6 łyżeczekJAK TO ZROBIĆKawę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, studzimy.Cukier, masło, miód rozpuszczamy na bardzo małym ogniu. Trzeba uważać, żeby masło się nie zważyło.Dodajemy ciepłą nie gorącą kawę. Mieszamy. Zdejmujemy z ognia, studzimy do temperatury pokojowej.Mąkę (na początku 800 g), sodę i przyprawę przesiewamy przez sito. Następnie po łyżce dodajemy suche składniki do wystudzonego płynu. Miksujemy...Gdy będzie już dość gęste, a mikser nie będzie dawał rady, to przerzucamy na stolnicę i zagniatamy na gładką elastyczną masę. Dosypujemy mąkę jeżeli trzeba. Nie więcej niż 900 g.Przekładamy do pojemnika, przykrywamy ściereczką. Przechowujemy w lodówce do 6 - 8 tygodni. Po min. 24 godzinach możemy już piec.po 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 tygodniach....Wyjmujemy ciasto z lodówki. Nożem wycinamy kawałek ciasta i ugniatamy go w rękach. Pod wpływem ciepła zacznie powoli nabierać elastycznej konsystencji.Podsypujemy mąkę i wałkujemy na placki o grubości ok. 0,3 - 0,5 cm.Wycinamy foremki. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem (u mnie oliwa).Pieczemy w temperaturze 170-180*C przez 5-6 minut - temperatura i czas należy od stopnia wypieczenia. U mnie była temperatura 170*C, nagrzanie góra-dół przez 5 minut.Upieczone pierniczki trzymamy w suchym zamkniętym pojemniku.do ozdabiania pierniczkówlukier plastycznypisaki cukrowepisaki żelowelukier w tubieposypkaperełki cukrowekonfetti cukroweSmacznego!

