ßßß
Składniki (4-6 porcji)6 średnich marchewek1 duży seler1 pietruszka1 por1 pęczek natki pietruszki(do posypania zupy)1 mała ostra papryczka1 szklanka pomidorów bez skórki (ze słoika lub puszki w zimie, w sezonie świeżych)0,5 szklanki mleka kokosowego4 ząbki czosnku2 łyżki oliwy z oliwekmały kawałek imbiru(około 2 cm)1 łyżka mielonego czosnku1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)sól, odrobina pieprzu
PrzygotowanieWarzywa korzeniowe umyć, obrać i drobno pokroić. Papryczkę, czosnek i imbir pokroić na drobne kawałki. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pomidory, sól, wszystkie przyprawy i oliwę. Zdjąć z ognia i zmiksować (w razie potrzeby można zupkę rozrzedzić nieco wrzątkiem). Wlać mleko kokosowe i wymieszać. Na talerzu posypać natką pietruszki.