Wykonanie
Zupa z
marchewek oprócz przyjemnego smaku przyniesie nam sporo prowitaminy A (B-karoten), kwasu foliowego i witamin z grupy B, a także potas i nieco żelaza, cynku i wapnia.
Imbir i papryczka dodatkowo nas rozgrzeją, a
mleko kokosowe wyważy idealnie proporcje smaków. Bardzo polecam
krakersy dyniowe, jako dodatek do zupy, ponieważ idealnie komponują się
smakowo ze
słodyczą marchewki.
Składniki (4-6 porcji)6 średnich
marchewek1 duży
seler1
pietruszka1
por1 pęczek
natki pietruszki(do posypania zupy)1 mała
ostra papryczka1 szklanka
pomidorów bez skórki (ze słoika lub puszki w zimie, w sezonie świeżych)0,5 szklanki
mleka kokosowego4 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy z oliwekmały kawałek
imbiru(około 2 cm)1 łyżka mielonego
czosnku1 łyżka
płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól, odrobina
pieprzuPrzygotowanieWarzywa korzeniowe umyć, obrać i drobno pokroić. Papryczkę,
czosnek i
imbir pokroić na drobne kawałki. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka i zalać
wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać
pomidory,
sól, wszystkie
przyprawy i
oliwę. Zdjąć z ognia i zmiksować (w razie potrzeby można zupkę rozrzedzić nieco wrzątkiem). Wlać
mleko kokosowe i wymieszać. Na talerzu posypać
natką pietruszki.