ßßß Cookit - przepis na Zupa marchewkowa z selerem, pomidorami i imbirem

Zupa marchewkowa z selerem, pomidorami i imbirem

nazwa

Wykonanie

Zupa z marchewek oprócz przyjemnego smaku przyniesie nam sporo prowitaminy A (B-karoten), kwasu foliowego i witamin z grupy B, a także potas i nieco żelaza, cynku i wapnia. Imbir i papryczka dodatkowo nas rozgrzeją, a mleko kokosowe wyważy idealnie proporcje smaków. Bardzo polecam krakersy dyniowe, jako dodatek do zupy, ponieważ idealnie komponują się smakowo ze słodyczą marchewki.
Składniki (4-6 porcji)
6 średnich marchewek
1 duży seler
1 pietruszka
1 por
1 pęczek natki pietruszki(do posypania zupy)
1 mała ostra papryczka
1 szklanka pomidorów bez skórki (ze słoika lub puszki w zimie, w sezonie świeżych)
0,5 szklanki mleka kokosowego
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
mały kawałek imbiru(około 2 cm)
1 łyżka mielonego czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sól, odrobina pieprzu
Przygotowanie
Warzywa korzeniowe umyć, obrać i drobno pokroić. Papryczkę, czosnek i imbir pokroić na drobne kawałki. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pomidory, sól, wszystkie przyprawy i oliwę. Zdjąć z ognia i zmiksować (w razie potrzeby można zupkę rozrzedzić nieco wrzątkiem). Wlać mleko kokosowe i wymieszać. Na talerzu posypać natką pietruszki.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/zupa-marchewkowa-z-selerem-pomidorami-i.html