ßßß
dyniowa potrawka warzywna z tofu podana z jaśminowym ryżempumpkin veggies stew with tofu served with jasmine riceSkładniki: (2 porcje lub jedna duża)duży ziemniak
2 średnie marchewkikilka pieczarek – 5-6ząbek czosnkupieprz, sól morska150g naturalnego tofu3-4 spore łyżki puree dyniowego1/2 łyżeczki wędzonej paprykiszczypta kurkumy, mielonej kolendry i kuminu1/2-1 łyżeczki przyprawy garam masalaok. 1/4-1/2 szklanki wody/niesłodzonego mleka roślinnegołyżka suszonej pietruszkiolej kokosowy do smażeniaPrzygotować warzywa – marchew oraz ziemniaki pokroić w drobną kostkę, posiekać pieczarki i czosnek. Wszystkie przełożyć do miski, przyprawić (oprócz garam masala) i wymieszać. Tofu odsączyć, dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie pokroić na drobną kostkę i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym aż przybierze złocistą, chrupiącą skórkę. Uważać, by go nie rozgnieść. Przełożyć na papier kuchenny, odsączyć. Na tej samej patelni smażyć warzywa, ostrożnie dolewając trochę wody. Dusić je pod przykryciem aż woda wyparuję, a warzywa będą miękkie. Dodać puree dyniowe, dolać wodę i doprawić pietruszką. Dusić jeszcze przez chwilę, a na koniec wmieszać usmażone tofu. Podawać wraz z ugotowanym ryżem/kaszą i posypać świeżą lub suszoną pietruszką oraz ziarnami. SmacznegoObiadowo, ale w poniedziałek szykujcie się na coś słodkiegoCzas upływa, wylatuję za 2 dni. Już spakowana, szczęśliwa i… cierpliwa. Jeszcze trochę.Miłego weekendu!