Wykonanie
Proste obiadowe danie czy też pomysł na dodatek do danej potrawy. Idealne na studencką kieszeń, a przy tym bardzo smaczne i zdrowe. Uwielbiam strączki, mogłabym dodawać je do każdego obiadu, dlatego uważam, że warto ugotować raz większą ilość by
potem zawsze
mieć je „pod ręką”, a jak wiadomo, często ten proces gotowania szczególnie
ciecierzycy czy
fasoli zajmuje sporo czasu. Ostatnio, nie mając jakiegoś specjalnego pomysłu na obiad, postanowiłam upiec
ziemniaki w formie kosteczek, zaś ugotowaną
białą fasolkę lekko podsmażyć z
czosnkiem i
przyprawami . Na koniec połączyłam ją z gotowymi
ziemniakami, oprószyłam
płatkami drożdżowymi i dodałam
pestki dyni . Przyznam, że to proste, uniwersalne danie bardzo pozytywnie zaskoczyło mnie smakiem, więc dzielę się pomysłem. Można by dodać np.
sos pomidorowy i więcej warzyw, idealna potrawka gotowa!
pieczone
ziemniaki z podsmażaną
biała fasolką z
czosnkiem podane z
płatkami drożdżowymi oraz
pestkami dynibaked potatoes with fried white beans with garlic served with yeast flakes and pumpkin seedsSkładniki:dwa duże
ziemniakiwędzona
papryka, trochę
przyprawy garam masala,
pieprzłyżka
sosu sojowegoFasola:
ok. 230g ugotowanej
białej fasoli cannellini1-2 ząbki
czosnkułyżeczka
oleju kokosowegowędzona
papryka i
słodka paprykasuszona pietruszkamielona
kolendrakurkumapieprzpłatki drożdżowe i
pestki dyni do podania, można zrobić też sos np. z tahini
Ziemniaki wyszorować i pokroić w kostkę.Wymieszać z
przyprawami i
sosem sojowym. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20-30 min. W tym czasie podsmażyć posiekany
czosnek na
oleju kokosowym. Następnie dodać ugotowaną
fasolkę (może być z puszki, ale opłukać ! ;)). Doprawić do smaku, a gdy
ziemniaki się upieką wmieszać je w
fasolę. Podawać z
płatkami drożdżowymi, dowolnymi ziarnami/orzechami/sosem. To danie stanowi idealny dodatek np. do warzywnych kotlecików. Smacznego!To już?! Czas pożegnać listopad. Miesiąc pracowity, pełen ciekawych wydarzeń. Jednak to grudzień jest tym wyjątkowym, na który czekam niecierpliwie cały rok. Może to dlatego też ma tak wielkie znaczenie, a z drugiej strony, przecież to miesiąc, w którym obchodzimy pełne
magii i ciepła święta. Już wiem i wierzę w to całym
sercem, że wiele wspaniałych chwil spotka mnie w najbliższym czasiePrzyjemnie z taką myślą zaczynać nowy miesiąc.Udanego tygodnia!Sto lat dla mojej kruszynki Zuzi! To już 9 lat <3 Najlepsza przyjaciółka, najwierniejsza… Tak bardzo tęsknie. Jeszcze trochę i się zobaczymy
Trochę rozczochrana tutaj, jak to Zuzia, lubi ‚rozwalać’ kucyki, w każdym razie… cudownamój skarb.