Wykonanie
Jestem fanką wszelkiego rodzaju warzywnych potrawek, a tym bardziej jak dodam jeszcze do nich strączki czy
tofu. W okresie jesienno-zimowym są zbawienne, ogrzewają organizm, a przy tym cieszą podniebienie,a przy tym są bardzo sezonowe. Ostatnio postanowiłam przyrządzić właśnie takie „jednogarnkowe danie” z dodatkiem
ziemniaków, a dokładniej puree ziemniaczanego . Oczywiście, nie zabrakło też strączków, a z pomocą przyszła mieszanka różnych rodzajów
fasoli z
ciecierzycą . Do tego aromatyczne
przyprawy, niezastąpiona
marchew oraz…
mleczko kokosowe i
sałata ! Tak, to taka moja wariacja, która świetnie się sprawdziła. Mleczko dodało nieco egzotycznej nuty, zaś
sałata chrupkości. Potrawkę podałam wraz z
kaszą, ale można wybrać do niej
ryż np. jaśminowy czy basmati, bądź zjeść ją bez dodatków – świetnie smakuje zapiekana wraz z
płatkami drożdżowymi na wierzchu.
ziemniaczana potrawka z strączkami,
marchewką,
mleczkiem kokosowym oraz
sałatą (podana z
kaszą jaglaną)potato stew with legumes, carrots, coconut milk and little gem lettuce (served with cooked millet)Składniki (2-3 porcje obiadowe):mieszanka ugotowanych strączków – 240g (
czerwona fasola,
biała fasola – cannellini oraz
masłowa,
ciecierzyca)
dwa duże
ziemniaki2
marchewkiniewielka główka
sałaty (tutaj Little Gem)1/2 szklanki gęstego
mleczka kokosowego (ta bardziej zwarta część)szklanka
wodysól himalajska różowa
pieprz1/2 łyżeczki
przyprawy garam masala1/2 łyżeczki
kurkumyłyżeczka wędzonej
paprykiłyżeczka
papryki słodkiejłyżeczka mielonej
kolendryłyżka
suszonej pietruszkiolej kokosowy do smażenia
Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości – najlepiej pokroić je drobniej by przyspieszyć proces gotowania. Ostudzić i obrać z skórki. Rozgnieść na puree i odstawić. Pokroić
marchewkę w drobne plastry. Rozgrzać łyżkę
oleju kokosowego i podsmażyć na nim
marchew. Doprawić
pieprzem oraz
solą. Następnie dodać ugotowane strączki (odsączone i przepłukane, jeśli z puszki). Smażyć chwilę, doprawić wszystkimi
przyprawami. Dodać puree z
ziemniaków i wymieszać wszystko. Dolać
wodę oraz
mleczko kokosowe, dokładnie połączyć i dusić jeszcze chwilę. Na sam koniec wmieszać pokrojoną
sałatę, ak by zachować jej chrupkość. Podawać wraz z kaszą/ryżem/pieczywem lub osobno np. zapiekając w piekarniku. Warto dodać
słonecznik czy
pestki dyni do podania oraz świeżą/suszoną zieloną
pietruszkę. Smacznego
Powyższa potrawka zapieczona z
płatkami drożdżowymi (ok. 180-200 stopni Celsjusza 20-30 min.)Miłego wtorku!