ßßß

ziemniaczana potrawka z strączkami, marchewką, mleczkiem kokosowym oraz sałatą (podana z kaszą jaglaną)potato stew with legumes, carrots, coconut milk and little gem lettuce (served with cooked millet)Składniki (2-3 porcje obiadowe):mieszanka ugotowanych strączków – 240g (czerwona fasola, biała fasola – cannellini oraz masłowa, ciecierzyca)
dwa duże ziemniaki2 marchewkiniewielka główka sałaty (tutaj Little Gem)1/2 szklanki gęstego mleczka kokosowego (ta bardziej zwarta część)szklanka wodysól himalajska różowapieprz1/2 łyżeczki przyprawy garam masala1/2 łyżeczki kurkumyłyżeczka wędzonej paprykiłyżeczka papryki słodkiejłyżeczka mielonej kolendryłyżka suszonej pietruszkiolej kokosowy do smażeniaZiemniaki ugotować w mundurkach do miękkości – najlepiej pokroić je drobniej by przyspieszyć proces gotowania. Ostudzić i obrać z skórki. Rozgnieść na puree i odstawić. Pokroić marchewkę w drobne plastry. Rozgrzać łyżkę oleju kokosowego i podsmażyć na nim marchew. Doprawić pieprzem oraz solą. Następnie dodać ugotowane strączki (odsączone i przepłukane, jeśli z puszki). Smażyć chwilę, doprawić wszystkimi przyprawami. Dodać puree z ziemniaków i wymieszać wszystko. Dolać wodę oraz mleczko kokosowe, dokładnie połączyć i dusić jeszcze chwilę. Na sam koniec wmieszać pokrojoną sałatę, ak by zachować jej chrupkość. Podawać wraz z kaszą/ryżem/pieczywem lub osobno np. zapiekając w piekarniku. Warto dodać słonecznik czy pestki dyni do podania oraz świeżą/suszoną zieloną pietruszkę. Smacznego
Powyższa potrawka zapieczona z płatkami drożdżowymi (ok. 180-200 stopni Celsjusza 20-30 min.)Miłego wtorku!