Wykonanie
Pin It

Ponad 30-stopniowy upał za oknem to odpowiedni moment na przygotowanie chłodnika. Zajmie nam to chwilkę, bez podnoszenia temperatury wokół nas ;-). Wprawdzie moje córki uważają, że zimna zupa to nie zupa :-))), ale mimo wszystko serdecznie polecam spróbować ! Przepis wypatrzony u Marghe z Misz Masz Kulinarny, troszeczkę zmieniony.Składniki:1/2 litra
kefiru1/2 litra
jogurtu1 kg
pomidorów1 zielony
ogórek3 ząbki
czosnku1/2 pęczka
bazyliisok z jednej
cytrynyodrobina
chili w proszku
oliwa z oliwek EV
sól,
pieprzprzyprawa maggiWykonanie:
Pomidory parzymy, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i wrzucamy na sitko, aby odciekły z nadmiaru soku.
Ogórka ścieramy na grubej tarce, solimy i po 15 minutach odciskamy.Z pokrojonych
pomidorów odkładamy na bok 2 duże łyżki. Resztę miksujemy razem z
ogórkiem,
bazylią i
przyprawami. Następnie dolewamy
kefir,
jogurt,
sok z cytryny i
oliwę.Chłodnik odstawiamy do lodówki, musi być porządnie schłodzony. Podajemy z pokrojonymi w kostkę
pomidorami.