Wykonanie

Postanowiłam odkurzyć przepisy z
kaszami. Była już niedawno na blogu warzywna
sałatka z pęczakiem . Dzisiaj będzie
sałatka z bulgurem. I teraz pytanie na które nie do końca znalazłam odpowiedź: czy bulgur to rzeczywiście
kasza ? Jest produkowany z ugotowanych,wysuszonych a później pozbawionych
otrębów i zarodków ziaren pszenicy durum, ma wysoką zawartość błonnika, niski indeks glikemiczny i mało kalorii (100 g suchego bulguru to 342 kalorii). Występuje w
trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej. Ta ostatnia jest używana głownie do pilawu, ale ja postanowiłam ją wykorzystać jako składnik sałatki,Składniki:1 szklanka suchego grubego bulguru2 szklanki
bulionu lub
wody1 mała pojedyncza
pierś z kurczaka1/2
ogórka węża1/3 małej
czerwonej papryki3 plastry
sera fetakopereksok z cytrynyoliwa z oliwek EV
sólpieprzolej do smażenia

Wykonanie:Bulgur wsypujemy do garnka, zalewamy gorącą
wodą lub
bulionem i podgrzewamy pod przykryciem na minimalnym ogniu przez 5 minut. Pozostawiamy do całkowitego wchłonięcia się płynu lub wystygnięcia
kaszy.Pierś oprószamy
solą i
pieprzem i smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną
oleju, odstawiamy do przestygnięcia.
Paprykę,
ogórek i
fetę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki, bulgur mieszamy widelcem i wszytko dodajemy do miski. W szklance mieszamy
sok z cytryny,
oliwę,
sól,
pieprz i
koperek. Sosem zalewamy
sałatkę i wszystko dokładnie mieszamy.