Wykonanie
Pin It

Dziś zapraszam na jedno z moich klasycznych dań na Wigilię, czyli przed
Wami śledź pod
buraczkiem. Możemy go zrobić tradycyjnie, czyli w dużej misce, ale możemy go też przygotować bardziej elegancko, czyli podać każdemu gościowi jego porcję.Czas przygotowania: 20 minut (bez moczenia)Proporcje dla 2 osóbSkładniki:1 upieczony
burak2
filety śledziowe2
jajka ugotowane na twardo1/2
cebuli4 łyżki
śmietany 18%1 łyżka
majonezusól morskaczarny pieprzposiekany
kopereksok z cytryny
Wykonanie:
Filety śledziowe, jeśli jest taka potrzeba moczymy prze 2-3 godziny w
mleku, odsączamy i wycieramy ręcznikiem kuchennym.
Cebule obieramy, kroimy w cienkie piórka, przelewamy wrzątkiem i studzimy.
Majonez,
śmietanę, posiekany
koperek,
sól,
pieprz i
sok z cytryny mieszamy w kubeczku.
Śledzia kroimy w wąskie paski, układamy go na talerzu, na nim układamy
cebulę.
Cebulę polewamy łyżko sosu
śmietanowego.
Buraka i ugotowane
jajko ścieramy na grubej tarce jarzynowej.Na
cebuli układamy starte
jajko, polewamy sosem, a na koniec układamy starego
buraka i te ż polewamy sosem. Odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce.

www.mojpieknystol.pl