Wykonanie
Wiele lat temu
Maria Pakulnis w wywiadzie telewizyjnym podawała przepis na
śledzika pod
buraczkiem. Zagościł on na stałe w naszym rodzinnym menu. Robię go nie tylko z okazji świąt, ale także ns Sylwestra czy na karnawałowy bal.Składniki:ok 400 g
filetów śledziowych a la
matjasduża
cebula pokrojona w kostkę i sparzona wrzątkiem4
jaja ugotowane na twardo4
ziemniaki ugotowane w mundurkach na parze4
buraki upieczone w folii w piekarniku
śmietana 18%2-3 łyżki
majonezusok z cytrynykopereksól,
pieprzWykonanie:
Śledzie kroimy w paski, układamy na dnie salaterki, na to kładziemy sparzona
cebulę.
Jaja,
ziemniaki i
buraki ścieramy na grubej tarce.W dużym kubku mieszamy
majonez ze
śmietaną, przyprawiamy
sokiem z cytryny,
solą i
pieprzem. Następnie na
cebuli układamy starte
jajka, polewamy je 2 łyżkami sosu
śmietanowego. Na to układamy starte
ziemniaki i polewamy sosem. Na koniec układamy
buraki i polewamy je sosem, posypujemy
koperkiem. Salaterkę dokładnie przykrywamy i odstawiamy na parę godzin, aby składniki się "przegryzły".