ßßß
SKŁADNIKI:filety śledziowe – 4 szt,burak czerwony – 1 szt,por biała część – 1 szt,jajka – 3 szt,ogórek konserwowy – 1 szt,śmietana – 3 łyżki,majonez – 1 łyżka,sok z cytryny – do smaku,pieprz czarny mielony do smaku.Przygotowanie:Śledzie moczyć w wodzie 3-4 godziny. Odlać wodę a śledzie osuszyć. Ugotować lub upiec buraczka. Ugotować jajka na twardo. Pokroić w cienie paseczki umytego pora. Posiekać ugotowane jajka a buraczka zetrzeć na tarce. Posiekać drobno ogórka. Majonez wymieszać ze śmietaną i doprawić sokiem z cytryny.Śledzie pokroić w kostkę skropić sokiem z cytryny i popieprzyć. Układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu – najpierw śmietanę na śmietanie śledzie na śledziach ogórka i pora. Na to nałożyć warstwę śmietany jeszcze raz doprawić pieprzem i przykryć warstwą startych buraczków. odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego.