ßßß
Cookit - przepis na Szuba czyli śledzie pod futrem
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Szuba czyli śledzie pod futrem
Składniki
Filety śledziowe
Burak
Pory
Jajko
Ogórek konserwowy
Śmietana
Majonez
Sok z cytryny
Pieprz czarny
Wykonanie
Spodobałam mi się nazwa… w naszej polskiej wersji zwykle
mawia
się
śledzie
pod pierzynką… ale skoro potrawa ukraińska to niech i nazwa będzie oryginalna a poza tym futro to coś w sam raz na obecna
porę
roku. Jednym słowem dziś zimowe
śledzie
SKŁADNIKI:
filety śledziowe
– 4 szt,
burak
czerwony – 1 szt,
por
biała część – 1 szt,
jajka
– 3 szt,
ogórek konserwowy
– 1 szt,
śmietana
– 3 łyżki,
majonez
– 1 łyżka,
sok z cytryny
– do smaku,
pieprz czarny
mielony do smaku.Przygotowanie:
Śledzie
moczyć w wodzie 3-4 godziny. Odlać
wodę
a
śledzie
osuszyć. Ugotować lub upiec
buraczka
. Ugotować
jajka
na twardo. Pokroić w cienie paseczki umytego
pora
. Posiekać ugotowane
jajka
a
buraczka
zetrzeć na tarce. Posiekać drobno
ogórka
.
Majonez
wymieszać ze
śmietaną
i doprawić
sokiem z cytryny
.
Śledzie
pokroić w kostkę skropić
sokiem z cytryny
i popieprzyć. Układać warstwowo w przeźroczystym naczyniu – najpierw
śmietanę
na
śmietanie
śledzie
na śledziach
ogórka
i
pora
. Na to nałożyć warstwę
śmietany
jeszcze raz doprawić
pieprzem
i przykryć warstwą startych
buraczków
. odstawić do lodówki na godzinę. Smacznego.
Źródło:
http://galantyna.pl/2014/12/szuba-czyli-sledzie-pod-futrem
Przepisy powiązane
Sałatka majonezowa „na winie”
Śledź pod buraczkiem
Sałatka z pora z parowaru
Sałatka z burakami
,,Jajka marynowane w burakach’’
Składniki powiązane (0)