Wykonanie
Sałatka majonezowa ”na winie” jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Bierzemy po prostu dużą miskę i wrzucamy do niej wszystko, co się nawinie pod rękę:)
Potem tylko dodajemy
majonez i doprawiam do smaku. Tym razem nawinęły mi się:
soja,
buraki, gotowana
pierś z kurczaka,
por,
jajka i
ogórki konserwowe.Mieszanka wyszła oryginalna i smaczna. Nie musiałam wysłuchiwać, że moja kuchnia jest nudna jak kuchnia babci:) Ogólnie jestem dużą miłośniczką wszelakich sałatek
majonezowych, bo nie dość że są smaczne, to dają wielkie możliwości do popisu.

Składniki:
soja- 150 g( waga przed gotowanie),
buraki ugotowane- 2 szt,
pierś z kurczaka ugotowana- 1 szt,
por jasne części- 1 szt,
jaja na twardo- 3 szt,
ogórki konserwowe- 6 szt,
majonez kielecki- 3 łyżki,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku.Przygotowanie:
Soję należy moczyć przed gotowaniem około 8-12 godzin a
potem gotować około godziny.
Buraki zetrzeć na tarce,
jajka posiekać. Pokroić drobno
pierś z kurczaka ogórki a także umytego i odpowiednio obranego z liści
pora. Wymieszać razem ugotowaną
soję i pozostałe składniki. Dodać
majonez- najlepiej kielecki albo domowej roboty. Doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem. Po doprawieniu jeszcze raz przemieszać
sałatkę i odstawić do lodówki na godzinę lub dwie aby składniki nabrały właściwego smaku.