Wykonanie
Dziś przedstawiam kolejną
sałatkę po tej
z piersi kurczaka z
ananasem , która u mnie w rodzinnym domu przeważnie jest robiona w czasie Świąt. Nie trzeba w
sumie jej parować, można zrobić i jeść bez żadnej obróbki cieplnej, no poza
jajkami, które trzeba ugotować :)
Jajka,
pora i
groszek zielony parowałem :)
jabłka i
ogórka konserwowego nie :)

Składniki :1
por - zielona część4
ogórki konserwowe2 duże
jabłka4
jajka1 puszka
groszku zielonego2 łyżki
majonezuPrzyprawy :
pieprz czarny
4
jajka układamy na 1 poziomie w parowarze.
Pora myjemy, kroimy na małe kawałki i układamy na tacce z folii aluminiowej na 2 poziomie.
Groszek odcedzamy na sitku i przekładamy na 3 poziom, również na folii aluminiowej. Włączamy parowar na 15 minut.

W czasie jak część składników się paruje, obieramy
jabłka i przy pomocy okrągłej siatki/krajalnicy do warzyw rozdrabniamy na małe kawałki.
Ogórki myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.

Jak produkty skończą się parować, czekamy aż z
porów woda odparuje, a
jajka ostygną, po czym obieramy je i na tej samej krajalnicy co używaliśmy do
jabłek rozdrabniamy na małe kawałki i wrzucamy do miski razem z resztą składników i mieszamy.Doprawiamy wszystko
pieprzem, dodajemy
majonez i znów mieszamy, po czym od razu można nałożyć na talerz i jeść :)

Czekam na komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam