Wykonanie
Pin It

Muszę to przyznać: do tej
pory nie
jadłam lepszego sernika niż ten ! Na
serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem
masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa serowa i zaskakujący wierzch składający się z masy kajmakowej i
solonych orzeszków, to bardzo smakowite połączenie.
Powiem Wam tylko tyle: koniecznie musicie go upiec. Serdecznie zapraszam i polecam.



Czas wykonania: 180 minutSkładniki:Spód200 g
herbatników5 łyżek
masła orzechowego2 łyżki
kakaoMasa serowa700 g
sera białego mielonego250 g
mascarpone4
jajka200 g
śmietany 18%130 g
cukru pudru1
budyń Delecta2 łyżki
mąki pszennejWierzch100 g masy krówkowej z puszkiok, 3/4 szklanki
orzeszków ziemnych1/2 łyżeczki
solikuleczki zbożowe w
czekoladzie Delecta



Wykonanie:Składniki
spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na niego zmielone
herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy.Do miski wkładamy
ser,
mascarpone,
śmietanę i
cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym
jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy
budyń i
mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy 120 minut. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika. Gdy będzie letni wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Orzeszki wsypujemy na suchą patelnię, dodajemy
sól i prażymy je, aż zaczną pachnieć.Masę
krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest zbyt gęsta, delikatnie ją podgrzewamy. Sernik posypujemy orzeszkami i dekorujemy kuleczkami.Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
