ßßß
Muszę to przyznać: do tej pory nie jadłam lepszego sernika niż ten ! Na serio: lekko chrupiący spód z dodatkiem masła orzechowego, bardzo delikatna niezbyt słodka masa serowa i zaskakujący wierzch składający się z masy kajmakowej i solonych orzeszków, to bardzo smakowite połączenie. Powiem Wam tylko tyle: koniecznie musicie go upiec. Serdecznie zapraszam i polecam.

Czas wykonania: 180 minutSkładniki:Spód200 g herbatników5 łyżek masła orzechowego2 łyżki kakaoMasa serowa700 g sera białego mielonego250 g mascarpone4 jajka200 g śmietany 18%130 g cukru pudru1 budyń Delecta2 łyżki mąki pszennejWierzch100 g masy krówkowej z puszkiok, 3/4 szklanki orzeszków ziemnych1/2 łyżeczki solikuleczki zbożowe w czekoladzie Delecta

Wykonanie:Składniki spodu dokładnie blendujemy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy na niego zmielone herbatniki, wyrównujemy i ugniatamy.Do miski wkładamy ser, mascarpone, śmietanę i cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy 120 minut. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika. Gdy będzie letni wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.Orzeszki wsypujemy na suchą patelnię, dodajemy sól i prażymy je, aż zaczną pachnieć.Masę krówkową rozsmarowujemy na wierzchu sernika. Jeśli jest zbyt gęsta, delikatnie ją podgrzewamy. Sernik posypujemy orzeszkami i dekorujemy kuleczkami.Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.