ßßß
Składniki na 4 porcje:300 g buraków (2-3)150 g jarmużu200 g czerstwego pszennego pieczywa4 łyżki oliwy z oliwek1 łyżeczka soli morskiej drobnoziarnistejsos:150 g pełnego jogurtu1 łyżka octu winnego1 łyżeczka cukru pudru1 łyżka świeżo tartego chrzanu lub 2 łyżki chrzanu ze słoiczkasól morska, świeżo mielony pieprz1. Buraki gotować w łupinach ok. 30 minut. Odcedzić i wystudzić. Chleb pokroić w kostkę i smażyć na oliwie aż będzie złocisty. Zdjąć z ognia, oprószyć solą morską.2. Jarmuż można dodać surowy podarty na mniejsze kawałki. Na pewno należy usunąć twardsze łodygi. Ja zblanszowałam go poprzez wrzucenie na wrzątek (z dodatkiem soli i odrobiny cukru) i gotowanie 2 minuty. Następnie należy jarmuż odcedzić, przelać zimną wodą i osuszyć.3. Ostudzone buraki obrać ze skórki i pokroić w ok. 1,5 cm kostkę. Wymieszać jarmuż z burakami. Wyłożyć na talerze i posypać grzankami.4. Przygotować sos poprzez zmieszanie wszystkich jego składników. Ilość chrzanu zależy od naszych upodobań. Polać porcje sałatki sosem. Podawać.Dodaję do akcji: