Wykonanie
Zdrowe, smaczne i szybkie w przygotowani
chipsy z
jarmużu. Do chrupania same lub jako dodatek do zup kremów lub sałatek.
Składniki:3-4 liście
jarmużu ( u mnie
jarmuż scarlet fioletowy)3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine1/2 łyżki
soli morskiej1/2 łyżki czerwonej
słodkiej papryki1/4 łyżeczki świeżo mielonego
pieprzuszczypta
chiliWykonanie:Dużą blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nastawiony na 150 st. z termoobiegiem.Liście
jarmużu myjemy pod bieżącą
wodą i dokładnie osuszamy. Z liści wykrawamy twardeczęści.
Jarmuż kroimy lub rwiemy na mniejsze kawałki.Do większej miski wlewamy
oliwę oraz wsypujemy
paprykę,
sól,
pieprz oraz
chili. Mieszany i wyrzucany kawałki liści
jarmużu. Najlepiej rękoma mieszamy i obtaczamy
oliwą z
przyprawami kawałki listków.
Jarmuż luźno rozkładamy na blasze i wstawiamy do piekarnika na ok. 5-6 minut. Sprawdzamy międzyczasie czy
chipsy są już gotowy. W razie potrzeby skracany lub wydłużamyokres pieczenia.Smacznego!