Wykonanie
Dzisiaj zapraszam Was na pyszną
sałatkę. Wymaga ona nieco pracy, bo trzeba do niej najpierw ugotować
buraki, zblanszować
jarmuż i usmażyć grzanki, ale naprawdę efekt końcowy jest wart wszystkich starań. I dodatkowo możemy w niej spożytkować czerstwy
chleb. Jedzmy zdrowo i sezonowo. To takie moje
motto na dziś 😉Przepis pochodzi z mojego niedawnego nabytku Scandinavian baking. Loving baking at
home .
Trine Hahnemann.
Składniki na 4 porcje:300 g
buraków (2-3)150 g
jarmużu200 g czerstwego
pszennego pieczywa4 łyżki
oliwy z oliwek1 łyżeczka
soli morskiej drobnoziarnistejsos:150 g pełnego
jogurtu1 łyżka
octu winnego1 łyżeczka
cukru pudru1 łyżka świeżo tartego
chrzanu lub 2 łyżki
chrzanu ze słoiczka
sól morska, świeżo mielony
pieprz1.
Buraki gotować w łupinach ok. 30 minut. Odcedzić i wystudzić.
Chleb pokroić w kostkę i smażyć na
oliwie aż będzie złocisty. Zdjąć z ognia, oprószyć
solą morską.2.
Jarmuż można dodać surowy podarty na mniejsze kawałki. Na pewno należy usunąć twardsze łodygi. Ja zblanszowałam go poprzez wrzucenie na wrzątek (z dodatkiem
soli i odrobiny
cukru) i gotowanie 2 minuty. Następnie należy
jarmuż odcedzić, przelać zimną
wodą i osuszyć.3. Ostudzone
buraki obrać ze skórki i pokroić w ok. 1,5 cm kostkę. Wymieszać
jarmuż z
burakami. Wyłożyć na talerze i posypać grzankami.4. Przygotować sos poprzez zmieszanie wszystkich jego składników. Ilość
chrzanu zależy od naszych upodobań. Polać porcje sałatki sosem. Podawać.Dodaję do akcji: